EVROPSKA KOMISIJA

EU predložila deveti paket sankcija prema Rusiji: Evo šta on podrazumijeva

Stojimo uz Ukrajinu i natjerat ćemo Rusiju da plati za svoju okrutnost, rekla je fon der Lejen

Vladimir Putin. AP

S. S.

7.12.2022

Evropska komisija predložila je deveti paket sankcija protiv Rusije, uključujući sankcioniranje još 200 pojedinaca i pravnih osoba te tri banke.

- Osam dosadašnjih paketa sankcija već jako nagriza Rusiju, a danas pojačavamo pritisak devetim paketom sankcija - rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Rusija nastavlja sijati smrt

Dodala je da Rusija nastavlja sijati smrt i razaranje u Ukrajini te da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu, nastojeći paralizirati zemlju početkom zime.

- Stojimo uz Ukrajinu i natjerat ćemo Rusiju da plati za svoju okrutnost - istakla je Von der Lejen.

Deveti paket sankcija uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni funkcioneri, odbrambene kompanije, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

Zabrana izvoza dronova

Evropska komisija predlaže i uvođenje sankcija protiv još tri ruske banke te punu zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao "Putinov bankomat". Predlažu se i dodatna ograničenja za izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne hemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj.

Također se predlaže zabrana izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove. Predlaže se i udar na ruski propagandni stroj zabranom četiri dodatna kanala i drugih platformi za distribuciju sadržaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.