ODLUKA TUŽIOCA

Peruanski parlament izglasao smjenu predsjednika Pedra Kastilja

Opozicija je pokušala opozvati Kastilja zbog moralne nesposobnosti, što je ustavna odredba prema kojoj su dva predsjednika smijenjena od 2018. godine

Kastiljo: Pod istragom u šest slučajeva korupcije. AP

Piše: N. Ć. / Fena

7.12.2022

Peruanski parlament je u srijedu izglasao smjenu predsjednika Pedra Kastilja (Castillo), ubrzo nakon što je Kastiljo najavio raspuštanje zakonodavnog tijela prije glasanja o njegovoj smjeni. Kastiljo u srijedu je raspustio Kongres i objavio je da će vladati dekretom, u potezu koji se smatra "pučem" samo nekoliko sati prije nego što je zakazana debata o njegovom opozivu.




Neprekidne krize

Nekadašnji školski učitelj, koji je neočekivano preuzeo vlast od tradicionalne političke elite Perua, suočava se s neprekidnim krizama, s višestrukim rekonstrukcijama vlade, brojnim istragama o korupciji i protestima otkako je izabran u julu prošle godine.

- Ova nepodnošljiva situacija se ne može nastaviti - rekao je 53-godišnji šef države u televizijskom obraćanju naciji, odjeven u plavo odijelo i predsjednički pojas.

Također je najavio da "privremeno raspušta Kongres" i postavlja “izuzetnu vanrednu vladu".

Dodao je da će sazvati novi Kongres "što je prije moguće kako bi izradio novi Ustav u roku od najviše devet mjeseci."

- Od ovog datuma pa do osnivanja novog Kongresa, zemljom će se upravljati dekretima. Od danas je uveden nacionalni policijski sat od 22.00 do 04.00 ujutru – kazao je.

Reorganizacija pravosudnog sistema

Kastiljo je također proglasio "reorganizaciju pravosudnog sistema, pravosudnih ovlasti javnog ministarstva, nacionalnog odbora pravde i ustavnog suda".

Ova najava uslijedila je par sati prije nego što je Kongres kojim dominira opozicija trebao raspravljati o svom trećem prijedlogu za opoziv Kastilja otkako je došao na vlast.

- Danas je došlo do puča u stilu 20. stoljeća. To je puč koji je predodređen da propadne, Peru želi da živi u demokratiji. Ovaj državni udar nema pravnu osnovu - izjavio je predsjednik Ustavnog suda Francisko Morales za radio stanicu RPP.

Državna tužiteljica Perua Patricija Benavidez (Benavides) izrazila je svoje "odlučno odbacivanje" bilo kakvog kršenja ustavnog poretka i pozvala predsjednika da "poštuje Ustav, vladavinu zakona i demokratiju, što nas je toliko koštalo".


Ne može biti krivično gonjen

Politički analitičar Augusto Alvarez za AFP je naveo da je predsjednik Kastiljo izveo državni udar, te da je prekršio član 117. peruanskog ustava i postao je nelegalan. 

- Ovo je samodržavni udar - izjavio je Alvarez.

Opozicija je pokušala opozvati Kastilja zbog moralne nesposobnosti, što je ustavna odredba prema kojoj su dva predsjednika smijenjena od 2018.

Kastiljo je izbjegao opoziv u sličnoj debati u martu, ali je ostao na udaru kritika. Nedavno je imenovao svog petog premijera i vladu od svog izbora, dok su hiljade ljudi izašle na ulice u novembru tražeći njegovu smjenu.

Također, Kastiljo je pod istragom u šest slučajeva korupcije, uključujući optužbe protiv njegove porodice i političkog okruženja.

- Nikada nisam krao iz svoje zemlje, nisam korumpiran - izjavio je on u utorak, blokiran u borbi za vlast s Kongresom otkako je državni tužilac podnio tužbu optužujući Kastilja da je bio na čelu zločinačke organizacije koja uključuje njegovu porodicu i saveznike koja dijeli javne ugovore u zamjenu za novac.

Dok služi svoj petogodišnji mandat koji završava 2026. godine, Kastiljo ne može biti krivično gonjen, a tužioci su tražili da bude "suspendovan", što je potez bez presedana koji je ocjenjivao Kongres.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.