NOVI ZAKON

Austrija planira uvesti strože kazne za saobraćajne prekršaje

Ako vozite brže od 60 kilometara na sat na lokalnim cestama ili više od 70 kilometara na sat na magistralama ili autocestama, vozilo će biti oduzeto na dvije sedmice

Novi zakon će vjerovatno stupiti na snagu sredinom sljedeće godine. Revijahak.hr

H. J. I.

8.12.2022

U mnogim evropskim državama raste broj saobraćajnih nesreća i poginulih u prometu. Neke od njih planiraju i drastične mjere, a sve se uglavnom svodi na još restriktivnije zakone.

Austrija planira oštrije mjere protiv teških prekršitelja. Uz ostale kazne, vozači će ostati i bez svojih automobila. Austrijska ministrica saobraćaja Leonore Gevesler (Gewessler) želi im oduzeti vozačku dozvolu, ali i vozilo ako drastično prekorače brzinu. Izmjena zakona trebala bi omogućiti oduzimanje automobila na licu mjesta.

Ako vozite brže od 60 kilometara na sat na lokalnim cestama ili više od 70 kilometara na sat na magistralama ili autocestama, vozilo će biti oduzeto na dvije sedmice. U slučaju ponovljenih prekršaja, vozilo se prodaje na aukciji, pri čemu 70 posto prihoda ide u fond za sigurnost na cestama, a 30 posto lokalnim vlastima. Ako se ograničenje prekorači za više od 80 kilometara na sat na lokalnim cestama, takav se postupak može pokrenuti odmah. Pogled u prošlost pokazuje da bi nova odredba bila primjenjiva na oko 400 do 450 slučajeva godišnje.

Novi zakon će vjerovatno stupiti na snagu sredinom sljedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.