ZBOG NEPOŠTIVANJA SUDA

Novi problemi za Trampa: Ministarstvo pravosuđa SAD traži podizanje još jedne optužnice

Do ovoga dolazi nakon što je Trampov pravni tim rekao da je proveo pretrage na četiri lokacije neposredno prije Dana zahvalnosti, pronašavši dva dokumenta s oznakama tajnosti u skladištu na Floridi

Tramp: Suočava se sa novom optužnicom. AP

H. J. I.

9.12.2022

Ministarstvo pravosuđa SAD traži od saveznog sudije da optuži bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) za nepoštivanje suda jer se nije pridržavao sudskog naloga izdanog ovog ljeta kojim mu se naređuje da preda zapise označene kao povjerljivi, tvrde CNN-ovi izvori.

Do ovoga dolazi nakon što je Trampov pravni tim rekao da je proveo pretrage na četiri lokacije neposredno prije Dana zahvalnosti, pronašavši dva dokumenta s oznakama tajnosti u skladištu na Floridi.


Trampov tim predao je ta dva dokumenta FBI-u i objavio saveznom sudiji u Vašingtonu, te su izjavili da vjeruju da Tramp sada poštuje sudski nalog star 6 mjeseci.

Ali Ministarstvo pravosuđa nije se složilo s tim. U eskalaciji prošle sedmice, tužitelji odjela rekli su glavnoj sutkinji Beril Hauel (Beryl Howell), koja nadzire postupke tamošnje savezne velike porote, da istrage  nisu bile zadovoljavajuće. Postupak za nepoštivanje suda pred Hauel je pod pečatom.


Postupak pojačava pritisak na Trampa jer se suočava s mogućom kaznenom odgovornošću u istrazi dokumenata Mar-a-Lago koju vodi posebni tužitelj Džek Smit (Jack Smith).

Također dodaje još jedno poglavlje u tekućoj borbi saveznih dužnosnika da povrate vladine zapise, posebno one koji sadrže tajne nacionalne sigurnosti od Trampa nakon što je njegova administracija završila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.