SVJETSKE SILE

Velika Britanija, Italija i Japan potpisali sporazum: Zajedno će razvijati novi borbeni avion

Cilj je napraviti borbeni avion kombinirajući britanski projekt Future Combat Air System, također poznat kao Tempest, s japanskim F-X programom u pothvatu pod nazivom Global Combat Zračni program

Future Combat Air System. Printscreen

H. J. I.

9.12.2022

Tri svjetske sile, Velika Britanija, Italija i Japan dogovorili su partnerstvo te planiraju spojiti svoje projekte nove generacije mlaznih borbenih aviona. 

Partnerstvo obuhvata Evropu i Aziju, a ovo je prva velika japanska industrijska odbrambena saradnja izvan SAD od Drugog svjetskog rata.


Slobodni i otvoreni međunarodni poredak

Ugovor, o kojem je Reuters pisao u julu, ima za cilj napraviti borbeni avion kombinirajući britanski projekt Future Combat Air System, također poznat kao Tempest, s japanskim F-X programom u pothvatu pod nazivom Global Combat Zračni program (GCAP), rekle su tri zemlje u saopćenju objavljenom u petak.

U kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i intenziviranja kineske vojne aktivnosti oko Japana i Tajvana, sporazum bi mogao pomoći Japanu da se suprotstavi rastućoj vojnoj moći svog većeg susjeda i Britaniji dati veću sigurnosnu ulogu u regiji koja je ključni pokretač globalnog ekonomskog rast.

- Predani smo održavanju slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka temeljenog na pravilima, što je važnije nego ikad u vrijeme kada se ta načela osporavaju, a prijetnje i agresija rastu - istaknule su tri zemlje u zajedničkoj izjavi lidera.


Nova radna mjesta

Usred onoga što vidi kao pogoršanje regionalne sigurnosti, Japan će ovog mjeseca objaviti plan obnove vojske za koji se očekuje da će udvostručiti potrošnju za odbranu na oko 2 posto bruto domaćeg proizvoda tokom pet godina.

Britanski premijer Riši Sinak (Rishi) izjavio je da njegova zemlja mora ostati na vrhuncu odbrambene tehnologije i da će sporazum otvoriti nova radna mjesta.

Britanski BAE Systems , japanski Mitsubishi Heavy Industries te talijanski Leonardo razvijat će dizajn aviona koji će imati napredne digitalne mogućnosti u AI i cyber ratovanju, prema japanskom ministarstvu odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.