USPJEŠNO RAZMIJENJEN

Zašto je Putinu značajan ruski trgovac oružjem

Bout je prodavao oružje za sukobe u Africi i izvan nje, a osuđen je na američkom sudu za planiranje ubistva Amerikanaca

Viktor Bout: Od velikog značaja za Putina. AP Photo/Apichart Weerawong, File

S. S.

9.12.2022

Razmjena američke košarkašice Britni Griner (Brittney Griner) za ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Bouta je jedna od najneujednačenijih razmjena u historiji. Britni Griner i Viktor Bout optuženi su za potpuno različite zločine. Griner je osuđena zbog posjedovanja jednog grama ulja kanabisa, dok je Bout navodno najuspješniji trgovac oružjem u proteklim decenijama.

Bout je prodavao oružje za sukobe u Africi i izvan nje, a osuđen je na američkom sudu za planiranje ubistva Amerikanaca. Međutim, okolnosti i politički pritisak na obje strane preokrenuli su neravnotežu. Griner je postala značajna za Amerikance, zbog njenih tvrdnji o nevinosti i njenog očitog otimanja kao geopolitičkog pijuna uoči ruske invazije na Ukrajinu, piše CNN.

Bajdenova administracija je bila prisiljena započeti pregovore s Kremljom u najgoroj tački američko-ruskih odnosa barem od kraja Hladnog rata. Međutim, Boutova važnost za Rusiju je bila puno veća zagonetka. Zbog čega Moskva tako dugo vremena traži njegovo oslobađanje, a riječ je samo o nedužnom i nesretnom pilotu i trgovcu, kao što je Bout sam za sebe tvrdio?

Nik Paton Velš (Nick Paton Walsh), novinar CNN-a koji se bavi međunarodnom sigurnošću, piše kako je još 2009. intervjuisao Bouta u zatvoru u Bangkoku. Tvrdi da je Bout rječit i šarmantan poliglot, koji može beskrajno govoriti o brojnim političkim akterima s kojima je povezan. Brojni analitičari su optuživali Bouta za širenje oružja širom afričkog kontinenta tokom 90-ih i ranih 2000-ih, što je on negirao.

Izručen SAD-u nakon što su ga agenti DEA-e prevarili

Bilo je optužbi da je čak naoružao Al-Kaidu, što je također opovrgnuo. Za većinu optužbi je tvrdio da su lažne, ali bilo je i nekoliko stvari koje nije poricao. Postao je poznat pod nadimkom "Trgovac smrću", a prema njemu je snimljen film "Gospodar rata" s Niklasom Kejdžom (Nicolas Cage) u glavnoj ulozi.

Bout je izručen Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu složene istrage američke Agencije za suzbijanje droga, u kojoj je bio prevaren da pristane isporučiti oružje američkim agentima koji su se pretvarali da su kolumbijski teroristi i da traže oružje namijenjeno za pokušaj ubijanja Amerikanaca.

Čudno je da je nakon svih zločina za koje je optužen, Bout zapravo odležao 14 godina u zatvoru zbog prevare, a ne konkretnog krivičnog djela. Velš tvrdi da je Bout pilot i privrednik te da je bio vojni prevoditelj.

Postoje tvrdnje da je radio u ruskoj obavještajnoj službi i da je Moskva koristila njegovu prodaju oružja kako bi ispunila vlastite geopolitičke ciljeve. Pojavila su se i nagađanja da je sarađivao s ljudima koji su sada bliski predsjedniku Putinu, što bi moglo objasniti intenzitet kojim su ga Amerikanci tražili.

"Putin je prisiljen čuvati podršku vojnih elita"

Novinar CNN-a tvrdi kako je iznenađenje da se razmjena dogodila tokom ruske invazije. Dodaje kako razmjena pokazuje da Moskva i Vašington mogu trgovati, iako ruske bombe ubijaju nedužne ukrajinske civile, a Sjedinjene Američke Države opskrbljuju Ukrajinu oružjem koje ubija ruske vojnike. Na osnovu toga, uvjeren je da nuklearne sile mogu razgovarati i o drugim pitanjima.

Ističe kako je razmjena pokazala i određene Putinove slabosti jer pristaje na diplomatski dogovor kako bi vratio osobu od ogromne važnosti za rusku elitu, obavještajnu zajednicu i nacionalni ponos, dok istovremeno koristi nuklearnu retoriku protiv Zapada. Dok su za Bouta obični Rusi možda čuli, on ima mitološku važnost za rusku elitu.

Kaže kako Bout nije neko koga bi Moskva “ostavila” jer se Putin sada želi dodvoriti ruskoj eliti. Mnogi su uvjereni da je Bout tokom boravka u Africi imao bliske veze s članovima ruske elite koja je sada bliska ruskom predsjedniku.

Valš zaključuje da razmjena jest pobjeda za Putina, ali i da ona dolazi po cijenu razotkrivanja slabosti ruskog predsjednika, odnosno njegove potrebe da sačuva podršku

 vojne elite na koju se oslanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.