FSB VODIO PREGOVORE

Putin otkrio detalje razmjene američke košarkašice i ruskog trgovca oružjem

Ne odbijamo da nastavimo da radimo na kompromisu i ubuduće

Griner i But. Twitter / AP PHOTO/APICHART WEERAWONG, FILE

S. S.

9.12.2022

FSB Rusije vodio je pregovore o razmjeni ruskog državljanina Viktora Buta za američku košarkašicu Britni Griner, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin. On je dodao da se nastavljaju kontakti između obavještajnih službi.

- Što se tiče razmjene, u ovom slučaju je za tu temu bio zadužen FSB. Oni su se dogovarali od samog početka, vodili su pregovore i postigli rezultate koji su vam sada poznati (razmjena Buta za Griner). Kontakti se nastavljaju, oni se nikada nisu ni prekidali između obavještajnih službi - istakao je ruski lider.

Kazao je da je sve moguće.

- To je rezultat pregovora i traženja kompromisa. U ovom slučaju, kompromis je pronađen. Ne odbijamo da nastavimo da radimo na tome i ubuduće - naglasio je Putin.

Pritom je ocijenio da pregovori o razmjeni zatvorenika između Rusije i SAD stvaraju "određenu atmosferu", ali da na njima nije bilo riječi o drugim pitanjima odnosa dvije zemlje.

- Da li se razmjena može smatrati prologom za dijalog sa SAD-om o drugim pitanjima? Iskreno, to je posebno pitanje, specifično. Nismo sebi postavili zadatak da sa tih pregovora pređemo na neke druge, ali oni, naravno, stvaraju određenu atmosferu, to je istina. Ali u okviru tih pregovora ne razgovara se ni o kakvim drugim pitanjima - precizirao je Putin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.