POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili

Ona se sumnjiči za primanje mita

Uhapšena Eva Kaili. evakaili.gr

Piše: H. J. I.

9.12.2022

Eva Kaili, zastupnica PASOK-a i potpredsjednica Evropskog parlamenta, isključena je iz stranke nakon istrage belgijskih vlasti povodom više optužbi vezanih za korupciju.

Ova informacija je za portal "Avaza" potvrdjena iz nekoliko različitih izvora iz Brisela koji su upoznati sa cijelim slučajem.

Pretresi na 16 lokacija

-Nakon najnovijeg razvoja događaja i istrage belgijskih vlasti o korupciji evropskih zvaničnika, PASOK-ova zastupnica Eva Kaili izbačena je iz stranke odlukom predsjednika Nikosa Androulakisa - saopćili su iz stranke.

Kako saznajemo, belgijska policija je jutros izvršila pretrese na 16 lokacija u Briselu. Istraga, koja traje mjesecima, vezana je za korupciju, pranje novca i formiranje kriminalne organizacije. Nekoliko osoba je privedeno na saslušanje a medju njima je i Kaili.

Pravosuđe u Belgiji sumnjiči "zemlju u Perzijskom zalivu" za davanje mita zastupnicima u Evropskom parlamentu. Navodno, radi se o Kataru. Kako navode, ova istraga nema veze sa održavanjem Svjetskog prvenstva u ovoj zemlji.

Plaćanje velikih suma novca

Prema federalnom tužiocu u Belgiji, zemlja je pokušala da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta. To je učinjeno "plaćanjem velikih suma novca ili nuđenjem velikih poklona trećim licima sa važnom političkom i/ili strateškom pozicijom u Evropskom parlamentu".

Prilikom pretresa oduzeti su i kompjuteri i mobilni telefoni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.