BRUNO LE MER

Francuski ministar: Ne trebamo se sramiti što smo velika nuklearna nacija

Nema velike industrijalizirane nacije bez nuklearne energije, poručio je on

Le Mer: Odluka za nuklearnu energiju je odluka za klimu. AP

Piše: E. Ma.

10.12.2022

Francuski ministar privrede Bruno Le Mer (Maire) predvidio je povratak nuklearnoj energiji svih velikih industrijskih zemalja, uključujući Njemačku. 

- Nema velike industrijalizirane nacije bez nuklearne energije. Sve velike industrijalizirane nacije u svijetu, sve velike industrijalizirane nacije u Evropi, uključujući one koje su napravile drugačiji izbor, jednog će se dana, prije ili kasnije, vratiti nuklearnoj energiji. Jer kad bi zemlje bile suočene s izborom napuštanja svoje industrije ili oživljavanja nuklearne energije, vratile bi se nuklearnoj energiji - rekao je Le Mer u tokom posjete francuskoj nuklearnoj elektrani Penli.

Pitanje je godina, neće se dogoditi odmah, ali uvjeren sam da će se velika industrijalizirana nacija, bez obzira koja, vratiti nuklearnoj energiji jer je to uvjet za održavanje njene industrije, dodao je on.

Francuski ministar privrede ranije se branio od kritika, posebno iz Njemačke, o francuskoj privrženosti nuklearnoj energiji. 

- Ne trebamo se sramiti toga što smo velika nuklearna nacija - naglasio je Le Maire radnicima elektrane. 

U prilog nuklearnoj energiji govore i ekološki razlozi, rekao je. 

- Odluka za nuklearnu energiju je odluka za klimu - naveo je on.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) najavio je u februaru "renesansu francuske nuklearne energije". Planiraju izgraditi šest novih nuklearnih elektrana, a razmatra se izgradnja još osam elektrana do 2050. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.