SOJ KORONAVIRUSA

"Kraken" kuca na vrata Evrope

Podvarijanta XBB 1.5, preimenovana u "Kraken" po legendarnom morskom čudovištu otkrivena u oktobru, vrlo brzo se proširila na sjeveroistoku SAD

Nova varijanta koronavirusa. Collins

A. Č.

7.1.2023

Varijanta novog koronavirusa XBB.1.5 mogla bi se u narednim sedmicama proširiti u Njemačkoj i ostatku Evrope i postati dominantna varijanta, rekao je njemački epidemiolog, preosi net.hr.

Ta varijanta prisutna je u gotovo polovini broja novozaraženih u SAD.

- Možemo s određenom sigurnošću prognozirati da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji - rekao je Hajo Zeb s Instituta “Leibnitz” za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu.

Prema njegovim riječima, XBB.1.5 se susreće s gubitkom imuniteta kod ljudi koji su se vakcinisali ili preboljeli bolest prije dosta vremena. Dodaje, međutim, da je trenutno broj poznatih slučajeva varijante XBB.1.5 u Njemačkoj vrlo nizak te da nema potrebe razmatrati nove mjere.

Podvarijanta XBB 1.5, preimenovana u "Kraken" po legendarnom morskom čudovištu otkrivena u oktobru, vrlo brzo se proširila na sjeveroistoku SAD i od sredine decembra je postala dominanta u tom dijelu zemlje, dok je u ostalim dijelovima manje prisutna.

- Vrlo je malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta uzrokuje - rekao je Ričard Neher, voditelj istraživačke grupe za evoluciju virusa i bakterija na Univerzitetu u Bazelu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.