LIFESTYLE

Facebook prati korisnike u BiH: Mnogi će zbog ovog ostati bez profila

Borba protiv lažnih profila

Redakcija

20.10.2016

Trend gašenja sve više Facebook profila na ovoj popularnoj društvenoj mreži, koji je zabilježen i u našem regionu, vrlo lako mogao bi se preseliti u BiH ukoliko korisnici ne poštuju pooštrena pravila.

Facebook u posljednje vrijeme posebno budno prati govor mržnje, prijetnje, kriminal i terorističke aktivnosti, krvave i golišave fotografije, zlostavljanje i tuče, te svim onim korisnicima koji to objavljuju profili će biti ubrzo ugašeni.

Kako oni koji rade u ovoj kompaniji određuju da li je neko prekšio pravila, objašnjava stručnjak u oblasti informacionih tehnologija mr Nikša Lolić iz Banjaluke.

“Veoma je teško govoriti o tome jer ni dan-danas uopšte nije poznato čak ni koje algoritme u svom radu koristi Facebook. Oni u principu, što je provjerena informacija, za većinu zemalja imaju ljude u tehničkoj podršci koji govore lokalne jezike i koji po prijavljivanju problema imaju mogućnost da s velikom sigurnošću provjere da li je nešto stvarno prijetnja, govor mržnje i slično”, objašnjava Lolić.

Kako kaže, što više puta nečiji Facebook profil bude gašen, produžavaće se i vrijeme koje korisnik neće moći da ga koristi sve do potpunog gašenja kao konačne mjere.

“Kao i u svemu, postoji zloupotreba pa tako ljudi mogu da vas prijavljuju, recimo, jer im se ne sviđaju vaši politički stavovi i tada može doći do gašenja, ali ako pošaljete obrazloženje i dokaz da ste na meti prijava zbog svojih političkih stavova, tada niko neće da vam dira profil”, govori Lolić.

Kada je u pitanju lažno predstavljanje to jest nekorištenje ličnog imena na nalogu, što isto dovodi do gašenja profila, Lolić kaže da je to dozvoljeno najčešće u dva slučaja.

To se toleriše ako se ne koristi lično ime zbog problema u vezi sa seksualnom orijentacijom te kod političkih aktivista koji takođe mogu da se nađu u opasnosti. “Inače, prvo se radi skeniranje imena i upoređivanje s njihovom bazom, a onda i ručna provjera. Druga varijanta je kada dodaješ često ljude za prijatelje, ali te mahom svi odbijaju.

I u tome slučaju se njima pali lampica. Tako je i s firmama”, priča Lolić. Prema posljednjim informacijama, od skoro 800 miliona Facebook profila njih oko 10 odsto je lažno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.