LIFESTYLE

Nova prijetnja vreba iz Facebook Messengera

Avaz.ba

2.1.2018

Zloćudni softver u obliku videa može da pokrene vaš računar da rudari kriptovalute u korist hakera, ali i da im omogući pristup korisničkom nalogu na Facebooku.

Sajberkriminalci koriste Facebookov Messenger kako bi, putem njega, zarazili računar, otkrili su istraživači kompanije za računarsku sigurnost Trend Micro.

"Digmine", kako je zlonamjerni softver nazvan, nastoji da zarazi što je više moguće kompjutera kako bi svojim autorima obezbijedio izvor monera (vrsta kriptovalute, slična bitkoinu).  "Digmine" izgleda kao video datoteka. Funkcionira šireći se putem FB Messengera, i to verzijom za desktop račune na Google Chromeu. Ovaj softver ne treba potcenjivati, budući da može poslužiti kao alat pomoću kojeg bi kriminalci mogli u potpunosti preuzeti korisnički nalog na Facebooku i nastaviti napadati kontakte korisničkog naloga, ali i da znatno uspore rad računara, piše Independent. 

Stručnjaci za računarsku sigurnost ističu da, zbog ogromnog rasta vrijednosti bitkoina tokom 2017. godine, ubuduće možemo očekivati više zlonamjernih softvera ove vrste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.