PRIVATNOST

Zakerberg morao popustiti: Facebook uvodi značajne promjene

Bloomberg

29.3.2018

Iz Facebooka je stiglo obećanje kako će nam pojednostaviti promjenu postavki privatnosti i brisanje podataka koje smo podijelili s njima.

Ne svih, doduše. Ni približno.

Novi sistem omogućit će nam pristup postavkama za zaštitu privatnosti na jednom mjestu, umjesto na dvadesetak različitih. Moći ćete obrisati sadržaje koje ste nekad dijelili ili lajkali, i onemogućiti oglašivačima pristup tim informacijama.

Kao što je najavljeno, dobili smo alat za pronalaženje, preuzimanje i brisanje podataka koje dijelimo s Facebookom. Zove se Access Your Information i vjerovatno će se pojaviti na vidljivom mjestu na vrhu vašeg News Feeda.

Uveden je izbornik s prečicama do postavki za zaštitu privatnosti, pomoću kojeg bi trebalo biti lakše učiniti korisnički račun sigurnijim, upravljati ličnim informacijama i oglasima koje možemo vidjeti te odrediti ko vidi naše objave i informacije na profilu.

I dalje nećemo moći obrisati podatke koje smo dali trećim stranama putem aplikacija, čak ni ako su bili korišteni u svrhe za koje nismo dali dozvolu. Ti podaci, preuzimani godinama, pohranjeni su uglavnom van Facebookovog domašaja, kod pojedinaca i tvrtki koje su izradile aplikacije koje su ih prikupljale.

'Većina nadogradnji vezanih uz sigurnost već su neko vrijeme u pripremi', navele su direktorica zadužena za privatnost Erin Egan i zamjenica šefa pravne službe Ashlie Beringerwrote, u objavi na službenom Facebookovom blogu, 'no zadnja događanja naglašavaju njihovu važnost.'

Objava je dio nastojanja najveće društvene mreže na svijetu da ublaži posljedice skandala kojim je otkriveno kako je podatke 50 miliona njenih korisnika neovlašteno koristila britanska tvrtka za političko savjetovanje Cambridge Analytica.

Suosnivač i direktor Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg) namjerava se tokom idućih nekoliko sedmica pojaviti pred američkim Kongresom kako bi svjedočio, a tvrtka je odgodila predstavljanje svog novog povezanog zvučnika kako bi preispitala načine na koje koriste podatke korisnika. Vrijednost cijene dionice Facebooka pala je 18 posto od izbijanja skandala.

Facebook je dosad više puta mijenjao svoje stranice posvećenu postavkama za zaštitu privatnosti, često nakon što je dotadašnji sistem bio kritiziran kao prekompliciran za većinu ljudi, piše Bloomberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.