SKANDAL

Facebook optužio korisnike za skandal sa krađom podataka, pa napravio velike izmjene

Noizz

30.3.2018

Posljednjih sedmica svijet ne prestaje da bruji o skandalu oko Facebooka i curenju privatnih podataka njegovih korisnika.

Situacija je postala toliko ozbiljna da su milioni ljudi pozvali na masovno brisanje naloga pod #DeleteFacebook - što bi imalo smisla da to nisu radili - na samom Facebooku (dakle, bez da su sami obrisali svoje naloge).

Sada su se oglasili iz kompanije Facebook, koji su odgovornost za dijeljenje ovih podataka prebacili na korisnike, objasnivši im da je sve to zapravo njihova krivica, jer nisu uradili ono što je bilo potrebno.

- Prethodna sedmica pokazala nam je koliko još treba da radimo na tome da pomognemo ljudima da razumiju kako Facebook funkcioniše i da oni sami mogu da biraju šta od podataka će dijeliti sa drugima. Čuli smo jasno i glasno da je Facebook podešavanja o privatnosti teško pronaći, kao i neke druge važne alatke, zato moramo da informišemo ljude bolje - napisali su iz Facebooka.

Tako, ako ste i vi među ovim neinformisanima, da znate šta vam je činiti - ako koristite Facebook na računaru, privacy prečica odvešće vas na provjeru podešavanja privatnosti, ali će izgledati više kao sekcija za najčešće postavljana pitanja, nego što će vam zapravo ponuditi da promenite bilo koja podešavanja. Ali na mobilnoj aplikaciji biće vam olakšano da svoj nalog učinite sigurnijim - biće dodata autentifikacija u dva koraka, jača kontrola ko može da vidi vaše postove, kao i druge alatke. Također, ova dodatna podešavanja sigurnosti omogućiće vam da obrišete sve što ste ikada šerovali ili na šta ste reagovali, kao i vašu historiju pretraga.

Facebook vam je sada olakšao i da proverite kako vas targetiraju oglasi. Možete i skinuti kopiju svih svojih Facebook podataka (fotografije, kontakte, objave na tajmlajnu). Ukoliko smatrate da ovo nije dovoljno i ne vjerujete Facebooku na riječ, postoje i ekstenzije za internet pretraživače koje će blokirati bilo kakvo deljenje vaših podataka sa Facebooka.

Ipak, jednu stvar vam nisu olakšali - brisanje naloga. Postoji opcija da ga deaktivirate, ali to će zapravo samo sakriti vaš profil, neće ga potpuno ukloniti. I dalje morate da guglate kako da dođete do stranice za brisanje, a potom ručno da pošaljete zahtjev i čekate do 90 dana da vam ga odobre. Ovo se najvjerovatnije neće u skorije vreme promijeniti, jer Facebooku (posebno nakon ovog skandala) ide na ruku ova komplikacija, budući da će mnogi odustati jer zahtjeva previše "cimanja". A zna se da smo mi aktivisti samo kada treba do dva puta da se klikne. Zato je i propala #DeleteFacebook revolucija, kao i mnoge druge.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.