viber share whatsapp twitter facebook

DRUŠTVENE MREŽE Opcija testirana prošle godine

Facebook uvodi opciju identifikacije prijatelja koji dijele lažne vijesti

Facebook će ove sedmice izvršiti ažuriranja koja će omogućiti dodatne mogućnosti u borbi protiv lažnih vijesti. 

Iako se na prvi pogled čini da će ovo doprinijeti stvaranju boljeg konteksta za vijesti koje se pojavljuju na News Feedu, on krije i sakrivenu opciju - omogućit će identifikaciju prijatelja koji dijele lažne vijesti. 

Ova opcija je prvi put testirana prošle godine, a dozvoljava korisnicima da klikom na ikonicu "i" otkriju izvor vijesti, povezane članke i "mapu" dijeljenja vijesti koja sadržava informacije fizičke lokacije mjesta najčešćeg dijeljenja i korisnike, odnosno prijatelje koji to čine. 

Kada korisnici imaju uvid u detalje o temi koju članak obrađuje može se doći do informacija koje razotkrivaju potencijalnu lažnu vijest. S druge strane, dijeljenje vijesti otkriva njenu opću popularnost te popularnost među vašim prijateljima. Ipak, osim činjenice da će se na taj način doći do bolje slike o navodnim političkim uvjerenjima prijatelja na Facebooku, ali i o navodnoj visini njihove povodljivosti u kontekstu lažnih vijesti, opcija ne dozvoljava uvid u to zašto je nešto podijeljeno. Dakle, ne postoji način da se, recimo, detektiraju potencijalni sarkazam ili kritika. 

Više o:

Facebook