LJUBOMORA

Istraživanje: Prilično loše vijesti za mlađe korisnike Facebooka

Fena
29.04.2018 10:37

Facebook ima veoma veliku ulogu u ljubavnim vezama mladih, potiče i olakšava nadzor nad partnerima te vodi pojačanoj ljubomori i nepovjerenju što može dovesti i do prekida veze, pokazalo je istraživanje "Uloga Facebooka u sentimentalnim odnosima mladih".

- Uloga Facebooka u sentimentalnim odnosima mladih vrlo je velika, ali, koliko je pozitivna toliko je i opasna - rekla je Hini profesorica s Hrvatskih studija Nada Zgrabljić-Rotar.

Istraživanje je, pod njenim mentorstvom, metodom ankete na uzorku od 91 studenta komunikologije s Hrvatskih studija i četiri dubinska intervjua sa studenticama tog studija za potrebe svog diplomskog rada 2015. provela sociologinja i komunikologinja Elena Družeta.

U istraživanju je sudjelovala 71 studentica te 20 studenata do 27 godina starosti, a rezultati su objavljeni u najnovijem broju časopisa "Medijske studije".

Zgrabljić-Rotar kaže da Facebook olakšava održavanje veze, ali da se u dubinskim intervjuima sa studenticama pokazalo da je svima njima bilo čudno kako je online odnos preuzeo važnost nad stvarnim životom.

- One, naprimjer, kažu: "Njemu je bilo puno važnije da sve bude na Facebooku, nego kako smo mi u privatnom životu", pojasnila je.

Ispitanici su rekli i da ako svaki dan na Facebook ne stavljaš fotografije sa svojim dečkom, onda će prijatelji misliti da nešto ne štima u vašoj vezi. Stoga im je vrlo važno biti prisutan online i na taj način održavati vezu, dodala je.

Tagovi

Facebook
NA VRH