PROMO Morate ih pročitati

Ove knjige napisali su najbogatiji ljudi današnjice – ukradite njihove ideje

Sponzorisani tekst
21.03.2018 08:47

Bilo da ste veliki obožavalac knjiga i redovno čitate ili uopće ne volite književnost, knjige koje ćemo vam preporučiti morate pročitati. Poslije njih možda nećete obogatiti svoj rječnik, ali smo sigurni da će vam se, nakon što ih proučite, pogled na svijet promijeniti.

"Poslovanje brzinom misli" Bila Gejtsa

S neto zaradom od čak 75 milijardi, Forbs je pronalazača Majkrosofta u 2017. označio kao najbogatijeg čovjeka na svijetu, pisao je sajt Biznis insajder (ove godine ga je na tronu pretekao Džef Bezos iz Amazona, ali je Gejtsovo bogatstvo poraslo na 90 milijardi). 

U svojoj knjizi „Poslovanje brzinom misli”, Gejts je podijelio sa svijetom korake koje je morao napraviti da bi došao do mjesta na kom se sada nalazi, s posebnim akcentom na važnosti tehnologije u njegovom životu (prema njegovim riječima, biznis i tehnologija su neodvojivi).

Iako je ova knjiga izašla davne 1999. godine, ona i dalje ne prestaje izazivati suprotstavljene komentare u javnosti, a mnogi je koriste i kao priručnik za dostizanje uspjeha i novčane zarade do kakve je došao Gejts. 

"Kako da pobijedite u svijetu sporta" Marka Kjubana

Vlasnik nacionalnog košarkaškog kluba Dalas maverik, koji je investirao u jednu od najgledanijih serija u Americi „Shark Tank”, Mark Kjuban, u svojoj knjizi podijelio je najveće tajne zbog kojih je postao uspješan u preduzetništvu, a koje je prije toga dijelio samo s čitaocima na svom blogu (još jedan primjer toga kako digitalna komunikacija može pospješiti vaš posao).

On je cijelom svijetu servirao svoju priču na tacni i otkrio kako je došao do uspjeha. Od spavanja na kauču kod prijatelja u dvadesetim godinama, do stvaranja vlastite kompanije i do toga kako je postao multimilijarder. Sve to izgleda jednostavno u knjizi „Kako da pobijedite u svijetu sporta”.

Međutim, ono što je javnost najviše iznenadilo jeste činjenica da Kjuban, kako je sam otkrio, nije znao koristiti ni računar, ali ga to nije spriječilo da pretekne konkurenciju, jer je neprestano učio o softverima koje je prodavala njegova kompanija i pokazao da se znanjem može pobijediti sve. 

"Misli kao šampion" Donalda Trampa

Kolekcija eseja koju je napisao novi predsjednik Amerike i jedan od najuspješnijih mogula na svijetu govori o njegovom ličnom i profesionalnom uspjehu. Pored redova u kojima je Tramp pisao potpuno iskreno o svojim poslovnim iskustvima, knjiga „Misli kao šampion” sadrži i anegdote u kojima on preispituje učenje iz vlastitih grešaka, suočavanje sa strahovima i još mnogo toga.  

Trampovo bogatstvo procjenjuje se na oko četiri milijarde američkih dolara, piše Forbs, ali da do ove zarade nije došao tako lako pokazuje život kakav je sadašnji predsjednik Amerike imao. Ni problemi s vladanjem u srednjoj školi, ni nemogućnost da ratuje u Vijetnamu nisu ga demoralisali, već su ga samo još više podstakli da uplovi u svijet biznisa.

Danas mnogi Trampa nazivaju prvim čovjekom svijeta. Zato ne propustite da pročitate šta je on imao da kaže javnosti prije nego što se našao u Bijeloj kući i usvojite one ideje koje vam se čine prikladnim i izvodljivim.

Tagovi

promo
NA VRH