LIFESTYLE

Najveće promjene za Android do sad – stiže Lollipop!

Nakon dugog razmatranja

(Dž. Č.)

7.11.2014

Nakon dugog razmatranja, testiranja, pomijeranja datuma puštanja u prodaju, Google je konačno najavio – Android 5.0 Lollipop nam stiže 12. novembra, prenose svjetski mediji.

Android 5.0 Lollipop je veliko i važno izdanje operativnog sistema za Google, a promjena u vizuelnim komponentama je najveća od 4.0 Ice Cream Sandwich izdanja 2011. godine. Uz njega, između ostalog, dolazi novi način pregledanja notifikacija, lakša interakcija i sinhronizacija svih vaših uređaja napajanih Androidom (što, pak, znači da Android neće biti samo platforma za smartphone i tablete), više opcija za zaštitu telefona, duže trajanje baterije imnogo više.

Najočigledniji novitet Lollipop-a su brojna vizuelna poboljšanja i promjene UI-a, koje je Google nazvao “Material Design”. Platforma ima nove “fluidne” animacije, “čistiji dizajn” sa većom paletom boja, drugačiji multitasking meni, a nudi i nove načine za brojne glasovne upotrebe.

Za Nexus 4, 5, 7 i 10, te Google Play izdanja će biti dostupan naredne sedmice. HTC, Motorola, Samsung, LG i OnePlus su također najavili upgrade, a najbolja stvar od svega – kao i prethodne nadogradnje, Lollipop će biti potpuno besplatan.

Ovo je svakako najveća promjena za Android u posljednjih nekoliko godina koja će oduševiti mnoge korisnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.