LIFESTYLE

Međunarodni tim stručnjaka sumnja u postojanje Higgsovog bozona

Nakon što su Higgs i Englert dobili Nobelovu nagradu za otkriće

(Dž. Č.)

12.11.2014

Dvije godine nakon što su naučnici objavili vijest o pronalasku Higgsovog bozona, a godinu dana nakon što su Peter Higgs i Francois Englert dobili Nobelovu nagradu za doprinos njegovom otkrivanju, međunarodni tim stručnjaka tvrdi kako ova čestica možda i nije pronađena, prenosi Sigma.ba.

- Podaci kojima trenutno raspolažemo nisu dovoljno precizni, ovo bi mogla biti bilo koja od desetaka drugih čestica. Mi vjerujemo da se radi o sličnoj čestici, tzv tehni-Higgs- rekao je dr. Frandsen.

Higgsov bozon i tehni-Higgs čestica se vrlo lako mogu u eksperimentu zamijeniti, ali pripadaju dvjema potpuno različitim teorijama o nastanku svemira. Dok prva pripada teoriji Standardnog modela, druga vezana za teoriju o više univerzuma nije uopće elementarna čestica, nego se (ako postoji) sastoji od tehni-kvarkova. Oni bi u određenim kombinacijama mogli da formiraju ‘tamnu materiju’ svemira, međutim, da bi se tehni-kvarkovi povezali u cjelinu, na okupu ih mora držati za sada nepoznata sila, jer nijedna od četiri prirodne sile poznate modernoj fizici ne može igrati tu ulogu (gravitacija, elektromagnetna sila, slaba nuklearna i jaka nuklearna sila).

Fizičari taj neotkriveni fenomen nazivaju tehnikolor silom.

Potrebno je prikupiti više podataka od CERNa, a uz pomoć možda još jačeg akceleratora, no za to bi se moralo čekati najranije do sljedeće godine, jer je LHC (veliki hadronski kolajder) ugašen radi rješavanja nekih propusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.