LIFESTYLE

Nadahnuli ga Ratovi Zvijezda: Elon Musk gradi X-Wing rakete

Prvo je objavio fotografiju nove rakete Falcon 9

(Dž. Č.)

24.11.2014

Milijarder Elon Musk odlučio je ovog vikenda preko Twittera otkriti dva velika projekta na kojima gradi njegova svemirska kompanija SpaceX.

Prvo je objavio fotografiju nove rakete Falcon 9 sa zakrilcima u obliku slova X, što je mnoge automatski podsjetilo na X-Wing lovce iz Ratova zvijezda. Istina, ovdje se radi o raketi, ali ideja je blizu. Ova bi "krila" na raketi trebala poslužiti u navigaciji pri povratku iz svemira. Otvorit će se po ulasku u atmosferu i svako od ovih malih krila će imati zasebne kontrole kako bi raketa mogla sletjeti uspravno. Kako je Muskov plan rakete više puta koristiti, one moraju sletjeti na sigurno područje. 

elon-musk-950px

Foto: Agencije (Milijarder Elon Musk)

Tokom testa u avgustu eksplodirala im je raketa Falcon 9, no srećom tada nije bilo ozlijeđenih. Kako bi se smanjio rizik od sličnih nesreća u budućnosti, planiraju napraviti autonomni brod koji će koristiti motore sa starih bušotina. To će ovom brodu dronu omogućiti da drži svoj položaj unutar tri metra čak i u oluji. U osnovi se radi o morskoj rampi za slijetanje koja može biti dovoljno daleko od naseljenih mjesta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.