LIFESTYLE

Izum za oboljele od Parkinsonove bolesti: Kašika koja smanjuje drhtanje

Izum američke kompanije Google

(Dž. Č.)

25.11.2014

Kada se pomene Google, najprije pomislimo na Internet pretraživača, ali ova američka kompanija se bavi i raznim izumima, od kojih je posljednji - kašika, prenosi Vijesti.me.

Ali, naravno, ne bilo koja kašika, već pravo malo tehnološko čudo, dizajnirano da olakša život ljudima koji imaju drhtavicu (esencijalni tremor) ili Parkinsonovu bolest. 

Liftware kašika, koju neki već nazivaju Spoogle = Google + Spoon (kašika), "predviđa" drhtanje ruke i pravi automatske korekcije kako bi zadržala ravnotežu. Tokom kliničkih testova, kašika je uspjela da redukuje drhtanje u posudici za čak 76 posto. 

- Želimo da pomognemo ljudima u svakodnevnim aktivnostima, uz nadu da ćemo, dugoročno, saznati mnogo više o pojedinim bolestima- rekla je predstavnica Google-a Kejtlin Džabari. 

Do sada je razvijeno niz uređaja kao pomoć ljudima koji pate od tremora, ali tehnologija nikada dosad nije korištena na ovakav inovativan način, smatraju stručnjaci. 

- Ovo je potpuna novina- izjavila je neurolog dr Džil Ostrem za Kalifornijskog univerziteta, koja je pronalazačima kašike pomagala svojim savjetima. 

- Imala sam pacijente koji nisu mogli samoslatno da jedu, već su drugi morali da ih hrane. Sada mogu sami da jedu. Kašika neće izliječiti bolest, ali je za pacijente to pozitivan pomak - objasnila je ona. 

Više od 10 miliona ljudi širom svijeta, uključujući majku koosnivača Google-a, Sergeja Brina, pate od esencijalnog tremora ili Parkinsonove bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.