LIFESTYLE

Za prošlosedmični hakerski napad na Sony odgovorni hakeri iz Sjeverne Koreje?

Smatraju pojedini izvori bliski kompaniji

(Dž. Č.)

30.11.2014

Početkom prošle sedmice zabilježen je hakerski napad na Sony Pictures, u kojem je hakerska skupina nazvana Guardians of Peace zaključala sve računare te kompanije i tražila otkupninu i ispunjavanje njihovih, javnosti nepoznatih, zahtjeva, prenosi Bug. Posljednje saopćenje iz Sony Picturesa govori kako je riječ tek o nedostupnosti sistema i da još uvijek rade na otklanjanju problema.

S druge strane, nešto zanimljiviju priču plasirao je Re/Code. Oni tvrde da imaju izvore bliske kompaniji, koji kažu da Sony među ostalim istražuje i mogućnost da su ih napali hakeri iz Sjeverne Koreje. Razloga za sumnju u to imaju budući da Sony Pictures producira igrani film "The Interview".

Riječ je o komediji koja se vrti oko pokušaja atentata na sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-Una, što bi mogao biti dovoljan razlog da se ćudljivi Kim naljuti i uposli svoje hakere protiv ove kompanije. Film bi trebao premijeru doživjeti nešto prije Božića. Iz Sony Picturesa ovu informaciju za sada nisu ni potvrdili, ali niti demantirali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.