LIFESTYLE

Selfie i za najmlađe: Mekane igračke fotografišu bebe iznad kreveta

Linija pod imenom "New born fame"

(Dž. Č.)

21.12.2014

Istraživanje Microsofta otkrilo je da 62 posto majki djece koja imaju do tri godine koristi Facebook, a više od 96 posto ovih "facebook mama" izjavilo je da objavljuje fotografije svoje djece na društvenim mrežama.

- Neki ljudi su time prestravljeni, o tome razmišljaju kao da Veliki brat posmatra njihovu bebu - rekla je Kornet dodajući da trenutno radi na redizajniranju prototipa kako bi se fotografije ubuduće slale na ekrane mobilnih telefona roditelja umjesto na društvene mreže.

Linija igračaka pod imenom "New born fame" nastala je kao rezultat želje da se započne debata o tome ko ima pravo da postavi slike djece na internet. Kornet je dizajnirala mekane igračke u obliku logotipa Facebooka i Twittera (ptičica) koje vise iznad kreveta. Kada beba dođe do njih, uređaj unutar igračke brzo će napraviti fotografiju ili video i automatski ga objaviti kao post na Facebooku ili Twitteru.

selfie-beba

Foto: Agencije (Bebin prvi selfie)

Projekt je odmah izazvao žestoke reakcije. Neki su bili jako ljuti, rekavši da je ludo izložiti bebe društvenim mrežama. Dizajnerki je bilo drago što je reakcija bila ovakva.

- To dokazuje moju misiju. Bila sam veoma srećna - rekla je Laura.

Holandska dizajnerka Laura Kornet željela je da podstakne raspravu o fotografijama beba koje se objavljuju na društvenim mrežama, Facebooku i Twitteru. Zato je osmislila nekoliko igračaka koje mogu da fotografišu bebe i te fotografije automatski podijele sa ostatkom svijeta na internetu.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.