LIFESTYLE

Boing i Blackberry prave samouništavajući telefon

Namijenjen sigurnosnim agencijama

(Dž. Č.)

22.12.2014

Američki proizvođač aviona Boing udružio je snage sa kanadskom kompanijom Blackberry na proizvodnji samouništavajućeg "crnog telefona", namijenjenog sigurnosnim agencijama. Uređaj, koji radi na Android softveru, šifrovao bi pozive, i uništio sve podatke koji se na njemu nalaze, ukoliko se sa njim neovlašteno rukuje, prenose strani mediji.

Izvršni direktor Blackberrya, proizvođača mobilnih telefona, John Chen, saopćio je da je Boing počeo rad na takozvanom "crnom telefonu" koristeći njihovu BES12 platformu. Uređaj će imati HDMI port za vezu sa TV, kao i USB, Wi-Fi (bežičnu mrežu) i Bluetooth. Telefon, težine 170 grama i debljine 13,25 mm, također će moći da se podesi da se poveže sa biometrijskim senzorima, poput skenera za otiske prstiju, kao i sa satelitima, prenosi Vesti-online.

Ciljna grupa Boingovog telefona biće zvaničnici i izvršna lica, koji moraju da budu sigurni da su njihovi razgovori i podaci sigurni. Boing će uređaj prodavati samo "odobrenim kupcima", koji će obuhvatiti "vladine agencije i kompanije koje imaju ugovore sa agencijama povezanim sa odbranom i državnom sigurnošću".

Telefon neće imati nijedan dio koji može da se servisira i svaki pokušaj "servisiranja ili zamjene dijelova uništiće proizvod". Prema Boingu, svaki pokušaj otvaranja uređaja "vodiće brisanju podataka i softvera u uređaju, koji će time postati neoperativan".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.