LIFESTYLE

Osramotili policiju: Ubacili im virus i zaključali računar

Nemoćni pred hakerima morali platiti otkupninu

(Mi.K.)

23.2.2015

Jedna od metoda s kojom se hakeri sve češće služe u posljednje vrijeme jest zaključavanje računara i traženje otkupnine za njihovo otključavanje i ponovni pristup podacima.

Najčešće se traže iznosi od 100 do 500 dolara, a nekad se uz poruku o otkupnini često prikazuje i upozorenje kako je na računaru pronađen pedofilski ili piratski sadržaj, kako bi na taj način uplašili korisnike i nagovorili ih na plaćanje otkupnine.

No, pri ovakvim "otmicama računara" cyber kriminalci ne biraju mete te se na njihovom udaru našla i – policija.

Još krajem 2013. godine hakeri su zarazili računar policijske stanice u američkom gradu Swanesi te im je policija na kraju platila 750 dolara otkupnine kako bi opet mogli pristupiti svojim podacima, slična situacija zabilježena je i u policijskoj stanici u Tennesseeju, a sada se ponovila i policijskoj stanici Midlothian u predgrađu Chicaga.

Računar u toj postaji u januaru je zaražen Cryptoware virusom koji je zaključao neke važne datoteke – za pristup tim datotekama policajcima je trebala šifra koja je bila u rukama nepoznatog hakera.

On im je poručio da će im dati šifru, ali tek kada mu plate 500 dolara u bitcoinima, zbog čega je "pred policijom bila teška odluka", komentirali su na Chicago Tribuneu, prenosi portal "Zmo".

Naime, haker im je zaključao važne datoteke, ali i backupove tih datoteka te, da su se policajci odlučili na lov na hakera i odbili mu platiti otkupninu, možda više ne bi mogli pristupiti tim datotekama pa su se na kraju ipak odlučili platiti mu traženi novac.

"Policija ne bi smjela plaćati hakerima otkupnine u ovakvim situacijama", komentirali su sigurnosni stručnjaci iz Sophosa sličnu situaciju s kojom su bili suočeni policajci u Swansei te su tada napomenuli kako plaćanjem otkupnine šalju jako lošu poruku i pokazuju da su potpuno nemoćni pred hakerima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.