Uskoro u prodaji najjeftiniji mobitel na svijetu, a košta samo 7 KM!

Freedom 251 će ugledati svijetlo dana

(Dž. Č.)
28.06.2016 14:11

Nakon brojnih istraga, optužbi i općenito sumnji u izvedivost, Freedom 251, najjeftiniji smartphone na svijetu navodno će ipak ugledati svjetlo dana. Šta više, u odnosu na model najavljen u februaru, bit će još boljih karakteristika, a koštat će i dalje punih četiri dolara (oko 7 KM).

Pokrenuta istraga

O uređaju Freedom 251 već je ranije bilo dosta riječi, i činilo se kako je riječ o nečem neostvarivom. Kako se tek nagađalo da je riječ o kakvih (opakim) subvencijama, indijsko ministarstvo telekomunikacija je čak najavilo i istragu. Optužili su kompaniju koja stoji iza projekta (Ringing Bells) za prevaru - jer im se činilo nemogućim da uređaj koji u dijelovima košta 40-tak dolara oni prodaju za deset puta manju cijenu, prenosi tportal.

Otkrilo se i kako je Freedom 251 zapravo ilegalno 'kopirani' uređaj kineskog Adcom Ikon 4, koji se također prodaje po desetak puta višoj cijeni. Naposljetku i ikonice ovog Android uređaja su doslovno klonirane s Appleove mobilne platforme iOS.

Poslovanje s gubitkom

- Potpuno smo posvećeni saradnji s bilo kakvim istragama, za bilo kakav razlog i bilo kakvu sumnju. I dalje držim kako ćemo potrošačima kroz niz različitih uređaja pružiti najbolje moguće proizvode za nisku cijenu, što uključuje i Freedom 251 - izjavio je Mohit Goel, glavni direktor Ringing Bellsa. 

70 miliona registracija za najjeftiniji uređaj na svijetu već je tu, a stvari su navodno spremne za prve isporuke. Goel je objasnio kako na svakom uređaju posluju s gubitkom, ali se nadaju kako će 'ruralnim i siromašnim područjima osigurati vezu s digitalnim svijetom'. 

Tehničke karakteristike ovog najjeftinijeg Android uređaja na svijetu su se još i poboljšale u odnosu na februar. Zadnja kamerica sad je 8-megapikselna, prednja je od 3,2MP. Tu je i veća baterija, od 1.800mAh, a ostatak karakteristika ostaje isti. 

Tu je 4-inčni zaslon, čip s četiri procesorske jezgre na radnom taktu od 1,3GHz, 1GB radne memorije i 8GB spremišnog prostora. 

Do kraja mjeseca planiraju isporučiti 2,5 miliona narudžbi, a nakon toga bi na mjesečnoj bazi isporučivali po 200 hiljada jedinica. 

 

NA VRH