LIFESTYLE

Evo što trebate znati ako punite telefon preko noći

Najveći problem pametnih telefona je baterija

Redakcija

30.6.2016

Jedan od najvećih problema velikog broja korisnika pametnih telefona jest baterija te danas možemo biti sretni ako baterija izdrži cijeli dan konstantnog surfanja, slanja mailova i poruka, pregledavanja videozapisa, slušanja pjesama, fotografiranja i slično.

Kako bi novi dan dočekali s baterijom na 100 posto, veliki broj ljudi ostavlja ga na punjenju tokom cijele noći, a na internetu možemo pročitati brojne "mitove" i kontradiktorne savjete korisnika i stručnjaka vezanih uz štetnost punjenja baterije tokom noći.

Većina njih ipak se slaže kako punjenje telefona tokom cijele noći bi trebalo previše naštetiti kapacitetu baterije, jer jednom kada njen kapacitet dosegne 100 posto, punjenje prestaju, iako je telefon i dalje povezan s punjačem.

No, kako je to novinarima Digital Trendsa objasnila Shane Broesky iz kompanije Farbe Technik koja proizvodi dodatke za punjenje mobilnih uređaja, do problema s baterijom može do u slučaju povišene temperature koja može smanjiti njen kapacitet i skratiti ciklus baterije.

Zbog toga ona savjetuje da, ako ostavljate mobitel na punjenju preko noći, skinete zaštitu masku telefona jer u nekim slučajevima ona može spriječiti širenje topline, što dovodi do zagrijavanja baterije.

Dodala je i kako je litij-ionske baterije pametnih telefona najbolje držati napunjenima između 50 i 80 posto te da je za bateriju telefona korisnije puniti je nekoliko puta po danu, nego da je jednom dnevno cijelu napunimo do punog kapaciteta.

Ostavljanjem punjača u strujnoj utičnici troši se i energija – iako nije riječ o velikoj potrošnji i uštede po domaćinstvu neće biti velike, danas se u jednom kućanstvu s više članova tokom noći mogu puniti 4-5 telefona, pametni satovi, tableti i drugi gadgeti te udruge za zaštitu potrošača savjetuju korisnike da je bolje napuniti svoje uređaje prije spavanja i preko noći ih ostaviti na avionskom modu na kojem je potrošnja minimalna, nego ih sve ostaviti priključene tokom cijele noći.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.