LIFESTYLE

Od sada ćete u Facebookovom Messengeru moći voditi tajne razgovore

Novina na najpopularnijoj društvenoj mreži

(D. K.)

11.7.2016

Prije nekoliko godina enkripcija razgovora putem aplikacija za razmjenu poruka bila je rezervirana samo za odabrane, no to danas više nije slučaj, piše Wired.

Nakon WhatsAppa, i Facebookov Messenger uvodi enkripciju.

Facebook je najavio da planira postepeno korisnicima omogućiti beta verziju nove opcije koju zove 'tajni razgovori'. Kao što je slučaj i s WhatsAppom, enkripcija poruka znači da niko, pa čak niti sam Facebook ne može kontrolirati i znati njihov sadržaj. Trenutno je opcija dostupna manjem broju korisnika, dok će je svi korisnici Messengera moći koristiti krajem ljeta ili početkom jeseni.

Podsjećamo, WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, u aprilu ove godine svim korisnicima koji imaju odgovarajuću verziju aplikacije omogućio je enkripciju poruka. Viber je to napravio nekoliko sedmica nakon WhatsAppa, a Google je najavio da će njegova aplikacija za razmjenu poruka "Allo" također omogućiti enkripciju poruka.

Ključna razlika u principu primjene enkripcije između Messengera i drugih aplikacija je da će Facebook enkriptirati poruke samo kada korisnik to traži. WhatsApp i Appleov iMessage to rade automatski. Facebookove tajne razgovore moći ćete voditi samo s jednog uređaja zbog tehnološkog ograničenja, te u toj komunikaciji nećete moći koristiti GIF-ove, videe, nećete moći plaćati putem Messengera.

Poruke koje pošaljete u tajnosti moći ćete sami obrisati, odnosno moći ćete po uzoru na Snapchat odrediti koliko vremena će poruka biti dostupna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.