LIFESTYLE

Iz Facebooka konačno priznali: Obrisana dva Zuckerbergova posta o lažnim vijestima

Najveća društvena mreža u novim problemima

(A. S.)

2.12.2016

Facebooku se u novembru potkrale dvije pogreške, javlja CNN. Na nešto smo i navikli da griješe, ali ovoga puta najvećoj društvenoj mreži potkrala se malo neobična greška – uklonili su objave svog osnivača i šefa Marka Zuckerberga, prepoznajući ih kao kao lažne.

Kako su priznali CNN-u u pitanju su bile dvije Zuckerbergove objave u kojima je on pisao o lažnim vijestima koje se šire putem Facebooka. Postovi su se ponovo pojavili kada su mediji upozorili na propust koji se dogodio.

Prvi post je objavljen 12. novembra kada je Zuckerberg pokušao umanjiti zabrinutost javnosti da su lažne vijesti koje su se širile putem Facebooka utjecale na rezultate američkih predsjedničkih izbora.

- Više od 99 posto onoga što ljudi vide je autentično - napisao je tada Zuckerberg.

U drugoj objavi, 19. novembra post je greškom izbrisan kao lažna vijest.  Iz Facebooka su za CNN objasnili da su Zuckerbergovi postovi greškom izbrisani zajedno s još osam drugih.

To je uzrokovano greškom jednog od naših sistema i objave su vraćene – saopćila je glasnogovornica Facebooka Jay Nancarrow, dodajući da „Markov račun nije bio ugrožen i da on stoji iza riječi koje su napisane u objavi”.

Ono što zabrinjava je činjenica da Jay nije htjela otkriti pojedinosti o tome što je tačno uzrokovalo pogrešku.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.