LIFESTYLE

Niko ne želi da kupi smartfon osnivača Androida

Avaz.ba

1.10.2017

Tržištem top modela pametnih telefona trenutno u potpunosti vladaju dvije kompanije, Samsung i Apple, a sve je popularniji je i Huawei čiji telefoni mogu da se pohvale odličnim hardverom i nižom cijenom u odnosu na lidere na tržištu.

Osnivač Androida Endi Rubin nedavno je predstavio Essential Phone, telefon čije karakteristike, barem na papiru izgledaju odlično: 5,7-inčni ekran (bez ivica) rezolucije 2560 x 1312 piksela, Snapdragon 835 procesor, 4GB RAM-a, 128GB memorije i priključak USB Type-C.

Dakle, sve ono što se od top modela u 2017. godini i očekuje.

Najveći problem je, međutim, cijena od 700 dolara, zbog koje su neki novinari, i prije početka njegove prodaje, bili skeptični prema uspjehu Essential Phonea, pogotovo jer je riječ o kompaniji o kojoj javnost ne zna previše.

Prvi izvještaji o prodaji ovog uređaja ukazuju na Rubinov veliki debakl, jer je tokom prvog mjeseca od kada je stigao na tržište, prodato samo 5.000 Essential telefona i to posredstvom operatera Sprint, jedinog koji ima ovaj telefon u svojoj ponudi.

Iako se te cifre odnose samo na telefone prodate preko Sprinta, a ne i na prodaju otključanih uređaja, većina analitičara i novinara se slaže da ta brojka nije puno veća.

Inače, vrijednost Essentiala je procjenjena je na više od milijardu dolara, a kompanija, prema izvještajima medija, ima resurse kojima bi mogla da preokrene situaciju na mobilnom tržištu, ali i da napadne druga tržišta jer za njega, navodno, već pripremaju pametnog asistenta i pametne naočale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.