LIFESTYLE

Strašna istina o Facebooku i Googleu: Špijuniraju nas čak i kada obrišemo profile

Avaz.ba

12.10.2017

Jedini način da pobjegnete od Facebooka i Googlea je da prestanete na sve moguće načine da koristite internet, što je u današnje vrijeme nemoguće. Naime, čak i ako riješite da obrišete profile na Facebooku i Googleu, ovi giganti čak ni tada neće prestati da prate šta radite na internetu. 

Tehnološki giganti Silicijumske doline, godinama su kritikovani i od strane korisnika, ali i vlada zemalja širom svijeta, jer privatne podatke prodaju oglašivačima i grade profile o vama bez obzira na to da li koristite njihove usluge ili ne, piše Huffington Post.

Ako na bilo koji način koristite internet, čak i ako, naprimjer, nemate Facebook profil, svi ti podaci o pretragama dospjet će u njihove ruke kako bi bili kategorizovani i prodati oglašivačima, koji potom ciljaju svojim reklamama na vas u zavisnosti od vaših navika i kretanja po internetu.

Budući da veliki dio internet-stranica koristi Google Analytics da bi analizirali podatke o čitanosti, svaki vaš klik na neku stranicu tako će da dođe i do Googlea, a tako je i s DoubleClick-om, dominantnom mrežom za oglase. Obje usluge skupljaju podatke o korisnicima interneta bez da ste toga svjesni dok surfujete, a potom ih šalju nazad do Googlea.

Također, obje kompanije su već pokupovale mnoge proizvode svoje konkurencije, pa je na primjer WhatsApp na kojem se dopisujete zapravo pod Facebookom, a YouTube pod Googleom.

Svaki put kad na nekoj internet-stranici vidite znak "lajk" u nekom obliku, budite sigurni da Facebook zna da se upravo nalazite na njoj.

Svakako možete da odaberete da ne koristitie više Google i Facebook, ali oni su svoju 'mrežu' već bacili preko cijelog interneta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.