LIFESTYLE

Pametni telefoni svakim danom traženiji

Avaz.ba

25.10.2017

U GfK-u upozoravaju na stalni rast prosječne cijene pametnih telefona, posebno u trećem kvartalu ove godine kada su dosegle rekordni nivo. 

U odnosu na isti period prošle godine, prosječne cijene pametnih telefona porasle su za rekordnih 7 posto.

Jedan od osam pametnih telefona prodanih tokom trećeg kvartala godine koštao je više od 900 dolara, dok je u istom periodu prošle godine svaki šesnaesti prodani telefon imao istu cijenu. Globalna potražnja za pametnim telefonima rasla je za 3 posto na godišnjem nivou te je dostigla broj od 367 miliona primjeraka.

Tradicionalna tržištu su podbacila što se tiče potražnje, a generator rasta bilo je tržište Južne Amerike te srednje i istočne Evrope.

Na zapadni dio Evrope otpada 30,9 miliona mobilnih uređaja, što je pad od 7 posto na godišnjem nivou. Srednji i istočni dijelovi Evrope pokazuju sve veću tendenciju prema kupovini high-end uređaja, s rastom prosječne cijene pametnih telefona od 26 posto. Na tim tržištima kupljeno je 22,3 miliona mobilnih uređaja, što je rast od 9 posto godišnjem nivou.

Još jedan generator tržišta je i Južna Amerika, prije svega Brazil. I Kina bilježi prosječan rast cijena mobilnih uređaja od 15 posto, a na tom tržištu je tokom trećeg kvartala prodano 117 miliona pametnih telefona. Južnokorejsko tržište suprotan je primjer, prodaja pametnih telefona bilježi pad od 15 posto na godišnje na 16,4 miliona primjeraka, a sam GfK smanjio je predviđanja oko prodaje pametnih telefona na tom tržištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.