LIFESTYLE

E-koža: Budućnost nosivih tehnologija

Avaz.ba

12.1.2018

Na sajmu CES 2018 održan je čuveni show ShowStoppers, na kojemu je predstavljena Xenoma e-skin, tj. e-koža, odnosno odijelo koje tijelo pretvara u IT objekat. Na tehnološkom odijelu nalazi se niz senzora u sjajnim dijelovima, koji pokrete ruku, šaka, ramena, grudi, trbuha i leđa prenose na računar.

Ova tehnologija namijenjena je istraživanju ljudskog pokreta te pospješuje prijenos pokreta na računare, tj. u programe, igrama i fitnessu. Po cijeni od oko 400 do 500 dolara po komadu garderobe uskoro će svi moći kupiti e-kožu koja će im omogućiti bolje vježbanje te zabavniju i korisniju igru.

Naravno, za to će biti potrebno da fitness, a posebno industrija videoigara prihvate ovaj standard i omoguće ga kao način korištenja, tj. igranja. Zamislite samo da u ovom odijelu igrate kao "Lara Croft" - osim što biste se potpuno uživjeli u ulogu zanosne pljačkašice grobova, odradili biste i dobar kardiotrening jer sve što ste u Tomb Raider igri do sada igrali joystickom i tipkovnicom odjednom biste morali pretrčati.

Xenoma je prvenstveno softverska, programerska kompanija, koja je prikazala prototip igre, ali cilj joj je prodaja koda koji će pomoći u korištenju e-kože na najrazličitije načine u spomenutim industrijama. Tajna je ovog sistema, osim spomenutih senzora u samoj koži, zapravo u kontrolnoj jedinici, koja se nalazi u grudima i bežičnim putem povezuje na računar ili konzolu. Podržana je veza preko Bluetootha i Wi-Fija, a cijena razvojnog kompleta iznosi 5000 dolara. Više o samom proizvodu možete saznati na Kickstarteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.