LIFESTYLE

Pismo iz Applea nagovještava kraj iTunesa?

Telegraf.rs

8.3.2018

Apple je poslao pismo predstavnicima muzičke industrije čiji sadržaj je podstaknuo glasine da kompanija planira ugasiti iTunes.

Tehnološki gigant iz Kupertina u pismu je najavio "kraj iTunes LP-jeva" i tako naveo mnoge da pomisle da u tajnosti planira u potpunosti prestati prodavati "skidanje pjesama".

LP je skraćenica za long-playing i generalno se koristi kad se govori o muzičkim albumima.

Međutim, u Appleovom rječniku LP je specifična količina muzike koja će biti uklonjena iz iTunes prodavnice tokom 2018. godine, a izdavačima je također poslano i obavještenje da prestanu slati pjesme nakon marta.

Iako ova odluka ne znači i nužan kraj za iTunes, izvori iz muzičke industrije tvrde da su u pitanju dokazi koji idu u prilog glasina da Apple planira prestati prodavati muzičke downloade i prebaciti se na model pretplate. 

To znači da bi korisnici uskoro mogli početi plaćati pretplatu na ovaj servis, umjesto da kupuju pojedinačne pjesme koje žele.

S druge strane, to znači i da su ljudi koji su potrošili malo bogatstvo na omiljene muzičke albume bukvalno bacili novac, jer će sve to uskoro biti dostupno za manje od 10 eura mjesečno.

Apple iTunes LP-jevi nisu bili preveliki uspjeh za Apple i to je vjerovatno glavni razlog za odluku o njihovom uklanjanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.