Pismo iz Applea nagovještava kraj iTunesa?

Planiraju uvođenje pretplate

Pismo iz Applea nagovještava kraj iTunesa?

Apple je poslao pismo predstavnicima muzičke industrije čiji sadržaj je podstaknuo glasine da kompanija planira ugasiti iTunes.

Tehnološki gigant iz Kupertina u pismu je najavio "kraj iTunes LP-jeva" i tako naveo mnoge da pomisle da u tajnosti planira u potpunosti prestati prodavati "skidanje pjesama".

LP je skraćenica za long-playing i generalno se koristi kad se govori o muzičkim albumima.

Međutim, u Appleovom rječniku LP je specifična količina muzike koja će biti uklonjena iz iTunes prodavnice tokom 2018. godine, a izdavačima je također poslano i obavještenje da prestanu slati pjesme nakon marta.

Iako ova odluka ne znači i nužan kraj za iTunes, izvori iz muzičke industrije tvrde da su u pitanju dokazi koji idu u prilog glasina da Apple planira prestati prodavati muzičke downloade i prebaciti se na model pretplate. 

To znači da bi korisnici uskoro mogli početi plaćati pretplatu na ovaj servis, umjesto da kupuju pojedinačne pjesme koje žele.

S druge strane, to znači i da su ljudi koji su potrošili malo bogatstvo na omiljene muzičke albume bukvalno bacili novac, jer će sve to uskoro biti dostupno za manje od 10 eura mjesečno.

Apple iTunes LP-jevi nisu bili preveliki uspjeh za Apple i to je vjerovatno glavni razlog za odluku o njihovom uklanjanju.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH