NOVOSTI

YouTube kreće u borbu protiv lažnih vijesti i teorija zavjere

Index.hr

14.3.2018

YouTube će kroz nekoliko sedmica, uz videozapise, početi prikazivati tekstove s Wikipedije i drugih internetskih stranica, pokušavajući tako suzbiti lažne vijesti i teorije zavjere, najavila je u utorak izvršna urednica tog servisa za objavljivanje videozapisa Susan Vojcicki. 

Vojcicki je na konferenciji u Austinu u Teksasu prikazala model s "informacijskim znakovima", kojima će se predstaviti alternativna stajališta uz videozapise koji ispituju nauku ili iznose teorije zavjere o događajima kao što je slijetanje na Mjesec, prenosi Index.hr.

Takve informacije prvo će se pojaviti na temama o kojima postoji značajan broj videozapisa.

- Ljudi će i dalje moći gledati videozapise, ali će također imati pristup dodatnim informacijama, moći će kliknuti i vidjeti ih - rekla je Vojcicki.

Nakon poziva raznih političkih zastupnika i grupa za zaštitu medija, da YouTube pomogne u zaustavljanju širenja prijevara i lažnih vijesti, prošle godine je firma prilagodila svoje algoritme kako bi promovirala ono što naziva "autoritativnim izvorima".

Iako su na YouTubeu muzika i videoigre mnogo popularniji, firmi je ove godine prioritet pronaći rješenje za kritike zbog objavljivanja lažnih vijesti i kvazinaučnih zapisa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.