PRIVATNOST?

Lista stvari koje Facebook i Google znaju o vama prilično je zastrašujuća

Agencije

1.4.2018

Količina informacija koje Facebook i Google posjeduju o nama je veća nego očekivana, fajlovi su teški čak pet do šest GB, a jeste li se i vi nekada zapitali šta se u njima nalazi?

Google zna gdje ste sve bili

Google čuva vaše lokacije (ako je ona uključena na vašem telefonu). Oduvijek je bilo dostupno da vidite koja ste sve mjesta u gradu posjetili u toku dana, i to sve samo ako koristite Google na svom telefonu.

Google zna šta ste sve tražili i obrisali

Google čuva historiju pretrage na svim vašim uređajima. To može značiti da čak, iako obrišete history, vaše pretrage mogu ostati na nekom od Googleovih servera.


Google ima poseban profil o vama

Google pravi profil o vama kako bi vam na što bolji način prezentirao reklame. Profil sadrži podatke o vašoj lokaciji, spolu, godinama, hobijima, karijeri, interesovanjima, ljubavnom statusu, mogućoj težini i prihodima.


Google zna koje sve aplikacije koristite

Svaka aplikacija ili ekstenzija koju koristite na svom uređaju poznata je Googleu. Znaju čak i koliko ih često koristite, gdje ih najviše koristite i s kim komunicirate preko njih. To znači da znaju s kim pričate preko Facebooka, s kojom zemljom komunicirate i kada idete da spavate.


I Facebook zna sve o vama

Facebook nudi sličnu opciju, a dokument koji će vam Facebook na zahtjev poslati je obično težak oko 600 MB i ima oko 400.000 stranica. U njemu se nalaze sve poruke koje ste ikada poslali, svi fajlovi koje ste ikada dobili, kontakti iz telefona i sve audioporuke.


Facebook čuva sve - od stikera koje ste poslali do lokacije

Zašto bi se stikeri uopće poslali nije ni važno, ali Facebook pamti svaki put kada ste se ulogovali, odakle i s kojeg uređaja. Čuvaju i sve aplikacije koje ste povezivali s Facebook nalogom.


Google čuva svu vašu YouTube historiju pretraživanja

Apsolutno sve što ste pretraživali na YouTubeu čuva se na Googleovim serverima, pa tako lako znaju da li ćete uskoro postati roditelj, koje je vaše političko, muzičko, filmsko, ako se osjećate depresivno ili suicidalno, ako podržavate terorističke stavove…


Google zna kojim ste događajima prisustvovali i kada

U listi podataka koju biste mogli da tražite od Googlea vidjet ćete da mreža zna i koje ste događaje posjećivali, da li su oni bili zabavne ili ozbiljne prirode, ali i tačno vrijeme kada ste stigli.


I… Google ima informacije koje ste obrisali

Sve što ste čuvali na Google Driveu, pa potom brisali, zapravo nije obrisano sa Google servera.


Podaci koje Google ima o vama su napisani na milionima stranica u Wordu

Google vam nudi opciju da preuzmete sve podatke koje oni skladište o vama. Fajl je obično težak oko pet GB i ima oko tri miliona stranica. Vaši bukmarksi, mejlovi, kontakti, fajlovi sa Google Drivea i sve gore navedene informacije nalaze se u njemu. Također, tu su podaci iz vašeg kalendara, dopiska preko Hangouta, sve što ste kupovali preko Googlea, sajtovi koje ste dijelili, telefoni koje ste posjedovali i broj koraka koji ste prešli po danu.


A tu su i slike

Google hronološki ređa sve fotografije koje ste ikada okačili na internet, pa vam još i olakša i postavi ih u foldere nazvane po godinama.


Mogu da aktiviraju vašu internet-kameru i mikrofon

Podaci uključuju praćenje vaše lokacije, ali i dozvolu pristupanja internet-kameri i mikrofonu, pa samim tim znaju i vašu omiljenu radiostanicu ili vrstu muzike koju slušate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.