VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Naučnici širom planete zaprepašteni najavom o stvaranju robota ubica

Autor: Guardian
06.04.2018 19:03
A
A
A

Desetine naučnika specijaliziranih za vještačku inteligenciju i robotiku pokušavaju spriječiti "oružanu trku za koju niko ne želi da postane stvarnost" - proizvodnju robota ubica.

Prema pisanju ''Guardiana'', upravo to moglo bi da proistekne iz saradnje Naprednog instituta za nauku i tehnologiju Univerziteta u Južnoj Koreji (KAIST) i proizvođača oružja ''Hanwha Systems''.

Otvoreno protestno pismo potpisalo je više od 50 uglednih akademika iz cijelog svijeta.

- Nećemo posjećivati KAIST, ugostiti nikoga sa KAIST-a niti pružiti doprinos bilo kakvom istraživanju u koje je uključen KAIST, sve dok Univerzitet ne kaže da neće ''razvijati autonomno oružje lišeno značajne ljudske kontrole'' - navodi se u pismu.

Naučnici su dodali da je odluka ovog univerziteta razočaravajuća, naročito ako se uzme u obzir da Ujedinjeni narodi planiraju sljedeće sedmice održati sastanak u vezi s pitanjem o autonomnom oružju.

Vijest o saradnji objavljena je u februarskom članku lista ''Koreja tajms''.

- Jedan izuzetno ugledan univerzitet udružuje snage s jednim prilično etički sumnjivim partnerom - kaže organizator protesta Tobi Valš.

Valš dodaje da je pisao KAIST-u u potrazi za detaljnijim objašnjenjima, ali da nije dobio odgovor.

Uprkos tome što direktor KAIST-a Sung-Čul Šin pokušava smiriti tenzije uz tvrdnju da se Univerzitet "neće baviti nikakvim aktivnostima koje se protive ljudskom dostojanstvu'', Valš kaže da Univerzitet još nije pružio odgovor na brojna pitanja.