TEHNOLOGIJA

Roboti bi uskoro mogli zamijeniti advokate

Ilustracija

Nezavisne novine

23.4.2018

Razvoj tehnologije mogao bi ugroziti mnoge poslove u industriji i maloprodaji, što uglavnom pogađa ljude s nižim kvalifikacijama. No nisu ugroženi samo ti poslovi, piše CNBC.

Pravna profesija nalazi se pred preobrazbom zbog razvoja umjetne inteligencije koja će značajno promijeniti način obavljanja poslova pravnika.

Platforme koje se baziraju na umjetnoj inteligenciji mogu pretraživati dokumentaciju i tražiti dokaze u parnicama, pisati i pregledavati ugovore, upozoravati kompanije na moguće prevare i nelegalna postupanja i slično. To su sve zadaci koje danas rade ljudi.

Automatizacija pravnih poslova dovest će do veće efikasnosti i smanjiti njihovu cijenu, ali bi isto tako mogla smanjiti broj zaposlenih pravnika.

S druge strane, zagovornici uvođenja umjetne inteligencije u ovo područje smatraju da bi čak moglo doći i do povećanja zaposlenosti u sektoru, jer će usluge postati jeftinije i time dostupnije većem broju ljudi.

Robot uči kroz rad

- Nalazimo se na samom početku. Pravo je sada tamo gdje su ostali sektori bili prije 15 godina - kaže Nuri Bačor (Bachor), CEO LawGeexa, vodeće pravne platforme zasnovane na umjetnoj inteligenciji koja izrađuje ugovore.

Bačor je i sam bio advokat u jednoj velikoj izraelskoj advokatskoj firmi, prije nego što je počeo razvijati ovu platformu.

- Radio sam brojne ugovore za male kompanije, individualne investitore i multinacionalke i to je bio prilično zamoran posao. Svaki put sam ispočetka morao pisati i pregledavati ugovor, iako su nerijetko vrlo slični. To mi je dalo ideju za automatizaciju - kaže Bačor.

Platforma LawGeex može, na primjer, pregledati ugovor, uporediti ga s ugovorima koje ima u bazi, a kao i sve ostale platforme koje funkcioniraju na osnovu umjetne inteligencije, ona tokom procesa - baš poput mladih advokata - i uči.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.