HYPERLOOP

Ilon Mask kreira budućnost: Hoćemo li uskoro putovati brzinom od 1.000 kilometara na sat

Index.hr

11.5.2018

Ilon Mask (Musk), inovator, poduzetnik i milijarder, najavio je da uskoro kreće s testiranjem jednog od projekata na kojemu već dugo radi.

Naime, njegova kompanija "The Boring Company" radi na sistemu "Hyperloopa". Musk je još 2012. godine predstavio svoju viziju putovanja u budućnosti.

Putovanje brzinom većom od 1.000 kilometara na sat

Rekao je tada da sada imamo avione, vozove, automobile i čamce, te kako će on ponuditi petu opciju prijevoza - "Hyperloop".

Mask je "Hyperloop" tada opisao kao sistem vakuumiranih tunela unutar kojih bi se nalazile kabine. U kabinama bi bili putnici koji bi unutar vakuumiranih tunela putovali brzinom većom od 1.000 kilometara na sat.  

Tada je tvrdio da bi se takvim načinom prijevoza od Londona do Škotske moglo stići za 45 minuta.  

Nekoliko kompanija razvijalo je taj projekt, poput kompanije "Hyperloop Transporting Technologies" i "Virgin Hyperloop One".

Osim njih, na projektu radi i Maskova "Boring Company", a Mask je najavio kako će kroz nekoliko mjeseci početi s testiranjima. 

Naime, kako javlja "Electrek", "Boring Company" izgradila je tunel od 100 metara ispod Los Anđelesa u blizini kompanije "Space X".

Testiranje kreće za nekoliko mjeseci 

Mask je danas na svom Instagram profilu najavio da će tunel uskoro biti završen i da će uskoro krenuti s testiranjima.

Prvi tunel 'Boring Company' ispod Los Anđelesa je uskoro gotov. Čekamo završna odobrenja vlasti, a kroz nekoliko mjeseci ćemo ponuditi besplatne vožnje za javnost. Ogromno hvala svima koji su pomogli s ovim projektom. Jaka podrška javnosti, izabranih dužnosnika i vlasti je neophodna za uspjeh. Kako sam već komentirao u prethodnoj objavi, kada sve bude u potpunosti operativno (demo vožnje će biti besplatne) sistem će uvijek davati prednost kapsulama za pješake i bicikliste, i to po manjoj cijeni od karte za bus - napisao je Mask u svojoj objavi.

Istu objavu podijelio je i na Twitteru te je poručio kako već radi na uspostavi rute između Vašingtona i Njujorka te kako se nada da će sljedeće godine početi raditi na ruti između Los Anđelesa i San Franciska.

Dodao je i kako će se raditi o pravom "Hyperloopu" s vakuumiranim tunelima i kapsulama koji će biti brži od mlaznih aviona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.