TEHNOLOGIJA

Dali javno obećanje: Naučnici, među njima i Elon Mask, protiv robota ubica

Elon Mask ( Arhiv)

B92

19.7.2018

Elon Mask (Musk) i najcjenjeniji istraživači iz oblasti vještačke inteligencije obavezali su se da neće izrađivati robote koji ubijaju ljude. 

Javno obećanje da neće biti bilo kakvog "smrtonosnog autonomnog oružja" dolazi uz sve veću zabrinutost da će se ovakva vojska koristiti u budućnosti.  

Potpisnici obećanja, koje uključuje osnivače Deep Minda, Skypea i vodećih akademika iz tehnološke industrije, založili su se da neće dozvoliti kreiranje mašina za ubijanje.  

Oni su pozvali sve nacionalne vlade da uspostave striktniju regulativu u upotrebi automatskog naoružanja. Izrazili su i strah da, ukoliko se ne uspostavi takva politika, svijet može izgubiti kontrolu. 

Iako postoji veoma razvijena tehnologija koja se danas koristi na bojnom polju, mnogi stručnjaci zabrinuti su da bi u budućnosti ona mogla postati potpuno autonomna.  

 - Ne smijemo dozvoliti mašinama da donose odluke o životu ljudi - navodi se u zajedničkom pismu potpisnika ovog obećanja.  

Najveći strah je da bi autonomne mašine za ubijanje mogle biti još veća prijetnja od nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja, pošto trka u naoružanju može lako da se otrgne kontroli međunarodnih organizacija, bez mogućnosti da se ponovo uspostavi. 

Oni primjećuju da nacionalne regulative nisu još dovoljno razvijene da bi se mogle suočiti s takvim prijetnjama na globalnom nivou.  

Uprkos tim mjerama koje još ne postoje, odlučili smo da se držimo ovog standarda: mi nećemo podržavati razvoj, proizvodnju, trgovinu ili upotrebu smrtonosnog autonomnog oružja, ili učestvovati u istom - navodi se u pismu.  

Oni su uputili poziv tehnološkim kompanijama, organizacijama, liderima i kreatorima politike i drugim pojedincima da im se pridruže u sporazumu.  

Obećanje je potpisalo 170 organizacija i više od 2.400 pojedinaca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.