BIH

Predstavljen robot tima učenika iz Mostara s kojim će na "First Global Challenge”

Fena

Avaz.ba

6.8.2018

U Drugoj gimnaziji u Mostaru u ponedjeljak je upriličena prezentacija robota Robotičkog tima iz Mostara kojim se od 13. do 19. avgusta predstavljaju na Svjetskom takmičenju iz robotike u Meksiko Sitiju.

Članovi prvog robotičkog tima, učenici Druge gimnazije Mostar, poziv na robotičku olimpijadu "First Global Challenge” pod palicom predsjednika Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) iz Mostara i profesorom matematike i informatike u Drugoj gimnaziji Mostar Anesa Hadžiomerovića dobili su u martu ove godine, a s projektom krenuli prije nešto više od mjesec.

- Na ovom takmičenju sudjelovat će 190 zemalja svijeta i sve zemlje su dobile isti robotički kit, gdje će moći koristiti samo te komponente za sklapanje robota, a sve da bi svi imali jednake šanse tokom takmičenja. Sklapanje robota je bilo dosta teško jer nismo imali nikakve skice ili sheme te su to i za mene bile dodatne nove tehnologije pa sam radio i kući kako bih đacima prenio i obučavao ih, da bismo na kraju sklopili tog robota - objašnjava Hadžiomerović.

Prema njegovim riječima, u projekt je bilo uključeno više učenika, ali tim koji ide u Meksiko Siti broji sedam članova.

Riječ je o robotičkoj olimpijadi „First Global Challenge", koja se održava s ciljem poticanja mladih da na inovativan način dođu do rješenja globalnih problema.

- Prošle godine je tema bila pročišćavanje voda, a ove godine je tema energetska učinkovitost. Dakle, naš robot koji smo mi sklopili treba da nosi energetske kutije i solarne panele i pokreče vjetrenjaču. A princip takmičenja nije samo da svako radi za sebe, nego tri zemlje se u timu takmiče protiv druge tri zemlje, i onda te tri pobjednice idu dalje i naredni krug se mijenjaju članovi tima - dodaje prof. Hadžiomerović.

Povodom ovoga, prvoj ekipi iz BiH koja sudjeluje na ovakvom prestižnom takmičenju iz robotike na prezentaciji se obratio ministar obrazovanja i nauke u Vladi HNK Rašid Hadžović.

- Čast nam je da u HNK imamo nadarene pojedince i nastavnike, a mi u Vladi smo, vodeći računa kako smo i prošle godine godine imali kvalitetne sudionike u različitim svjetskim takmičenjima, ove godine unaprijed osigurali u budžetu stavku za ovakvu vrstu namjene, a sve da bi se finansijski pomoglo timovima različitih disciplina da promoviraju našu državu u svijetu - kazao je ministar Hadžović.

Svi članovi Robotičkog tima ističu da su spremni za takmičenje te se zahvaljuju svima, a posebno počasnoj konzulici BiH Nadine Karachi Estrada, koja je, također, podržala ovaj projekt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.