Zemlja više nije ravna na Google Mapsu

TEHNOLOGIJA Još jedno poboljšanje za Google Maps

Zemlja više nije ravna na Google Mapsu

Novo izdanje Googleove aplikacije matični nam planet prikazuje kao globus, a kopnene površine prikazane su u veličini bližoj stvarnoj.

Nova način rada Google Maps 3D Globe zasad je dostupan samo za stolne računare, što će reći kako je Zemlja u izdanju te aplikacije za mobitele još uvijek ravna.

S druge strane, Grenland više nije iste veličine kao i Afrika. Google Maps dosad je koristio Merkatorovu projekciju, koja predstavlja planet na ravnu površinu.

Tu se projekciju inače često koristi zato što je pregledna i lako ju je štampati na karte. No, ne prikazuje Zemlju kakva doista jest: objekti bliži Zemljinim polovima čine se većima nego što to doista jesu. Tako Grenland izgleda kao da je veličinom jednak Africi, iako je u stvarnosti 14 puta manji.

U Googleu su Merkatorovu projekciju koristili kako bi sačuvali vjernost prikaza cesta u područjima na višim zemljopisnim širinama, poput primjerice nordijskih zemalja.

Google Maps je u junu osvježen nadogradnjom koja olakšava pronalaženje restorana, dok je nedavno u dijeljenje lokacije dodan i podatak o stanju baterije, piše Verge.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH