TEHNOLOGIJA

Osmišljen algoritam koji će otkrivati lažne preglede na YouTube-u

Ilustracija

CDM

9.8.2018

Nermina Mumić sa Tehničkog Univerziteta u Beču, razvila je statistički model koji sprječava manipulacije u vezi sa plasmanom na muzičkim platformama i to sa visokom pouzdanošću. Proizvod njenog istraživačkog rada je algoritam koji otkriva više od 92 posto “namještaljki”.

U saradnji sa izdavačkom kućom “RebeatInnovation” Mumić je analizirala veliku bazu podataka sa preko 100 miliona pojedinačnih pregleda iz muzičke industrije. 

- Kada se pjesma na jednoj muzičkoj platformi prodaje duplo više nego na drugoj, ovaj odnos se neće naglo promijeniti. Prodajni brojevi se uglavnom paralelno razvijaju – brojevi klikova koji naglo skaču na platformi kao što je "YouTube" treba da se poklope sa rastućim vrijednostima preuzimanja na "iTunes" i drugim platformama. Sve ostalo je sumnjivo - kaže Mumić.

Postoje očekivani prometi, sedmične i mjesečne oscilacije koje su veoma uobičajene. Ali jedino ovaj složeni statistički model pomaže da se očekivane oscilacije razlikuju od potencijalne manipulacije podacima, a statističkih alata u ovom obliku do sada nije bilo - dodaje Mumić. 

- Ispitali smo naš algoritam na originalnim podacima koje smo prethodno namjerno izmanipulisali – i on je otkrio više od 92 posto manipulacija. To je jako dobra kvota i vjerujemo da možemo još da je unaprijedimo. Algoritam biste mogli da prevarite jedino ako sve muzičke platforme izmanipulišu podatke na isti način u isto vrijeme, što je gotovo nemoguće - zaključuje naučnica. 

Različite muzičke kuće su zainteresovane za ovo rješenje, zahvaljujući kome bi muzička industrija trebalo da postane transparentnija i poštenija prema samim izvođačima, bez manipulacija sa brojevima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.