BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Internacionalnom univerzitetu u Goraždu zabranjen upis brucoša

Ministarstvo obrazovanja BPK izdalo rješenje

A. Bajramović

26.5.2016

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde izdalo je rješenje kojim se Internacionalnom univerzitetu u Goraždu zabranjuje upis studenata u prvu godinu studija te nalaže da u roku od godinu otkloni nepravilnosti i nedostatke u radu četiri fakulteta na ovoj visokoobrazovnoj instituciji.

Uočeni propusti

- Studenti koji su sada na prvoj i drugoj godini mogu da prijeđu na drugu i treću, ali je u ovom roku od godinu zabranjen upis studenata na prvu godinu na svim fakultetima Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Najviše nedostataka i propusta uočeno je na Fakultetu zdravstvenih nauka, odnosno odsjecima medicine, farmacije, sestrinstva i fizioterapije. Evidentni su propusti i na drugim fakultetima u pogledu broja zaposlenih, osiguranja učioničkog i drugog prostora, laboratorija, računarskih učionica, prostora za praktičan rad, bibliotečkog i čitaoničkog prostora, a sve u skladu s odlukom o standardima i normativa za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području BPK Goražde - kaže ministar Damir Žuga (Stranka za BiH). 

Prema njegovim riječima, rok od godinu je zakonska obaveza te smatra da je dovoljan i veoma razuman rok za otklanjanje nedostataka. 

- Odgovorno tvrdim da je sad sve do prvih ljudi Internacionalnog univerziteta, a to je da ispoštuju naše rješenje i otklone uočene nedostatke ili ćemo mi biti prinuđeni da postupimo prema zakonu i zabranimo obavljanje djelatnosti kada je riječ o visokom obrazovanju na području našeg kantona – ističe Žuga. 

Univerzitetu je, uz ostalo, naloženo da imenovanje rektora i dekana izvrši u skladu sa zakonom, da formira nastavno-naučna vijeća, uskladi nastavne planove i programe, izvrši promjenu sjedišta Univerziteta...

polaganje-temeljca800

 Polaganje kamena temeljca za gradnju objekta

Internacionalni univerzitet u Goraždu počeo je s radom 24. septembra 2014. godine. Trenutno je smješten u prostorima Srednje mješovite škole „Enver Pozderović“, a 27. aprila položen je kamen temeljac za izgradnju novog objekta u centru grada. 

Kako je tada najavio Emir Duranović, jedan od osnivača ovoga univerziteta, u izgradnju zgrade sa šest spratova trebalo bi biti uloženo između 2,5 i 3,5 miliona KM. Grubi radovi trebali bi biti okončani do kraja ove godine, a potpuno opremanje Univerziteta do oktobra 2017. 

Još tada je u izjavi za naš list ministar Žuga najavio izdavanje rješenja o uočenim nedostacima na fakultetima. 

- Neka napišu koji su to nedostaci i mi ćemo ih otkloniti – odgovorio je krajem aprila Duranović. 

Nema reakcija

Reakcije iz Internacionalnog univerziteta na navode iz rješenja Ministarstva za sada nema, a ministar Žuga najavljuje da će do kraja juna Vladi i Skupštini BPK biti upućene i izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju BPK, kojima će biti pooštreni kriteriji u ovoj oblasti.

Objavljen konkurs

Internacionalni univerzitet u Goraždu pred početak nove studijske godine objavio je konkurs za upis na Fakultete društvenih, tehničkih, zdravstvenih i edukacijskih nauka (psihologija i turski jezik i književnost). Nastavu na Univerzitetu u prethodnoj godini pohađalo je oko 180 studenata, dok je u studijskoj 2016./17. godini bio planiran upis oko 400 studenata.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.