BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

GORAŽDE Ministar Damir Dučić najavljuje brojne projekte

Prioritet izgradnja Centra za socijalni rad i opremanje bolnice

A. BAJRAMOVIĆ

1.6.2016

Novi ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba u Vladi Bosanskopodrinskog kantona (BPK) Goražde Damir Dučić (SBB) hrabro je preuzeo resor s najviše problema. Zahvaljujući iskustvu stečenom radom u privredi, nevladinim organizacijama, te u Crvenom križu, čiji je dugogodišnji aktivista, veoma dobro zna kako pomoći najugroženijima.  

Bolji uvjeti 

- U planu ovog ministarstva je izrada socijalne karte za otprilike 500 najugroženijih porodica na području BPK. Tako nam se neće dogoditi da jedna osoba dobije pomoć po tri osnova, a neko ne dobije ništa - kaže Dučić. 

U ovoj godini planirana je kupovina zemljišta te izgradnja novog objekta Centra za socijalni rad. Do kraja godine trebale bi biti izmirene i obaveze prema uposlenima u Domu za stare i iznemogle osobe, te značajna pažnja posvećena poboljšanju uvjeta rada i popunjavanju kapaciteta. 

Dučić najavljuje i ulaganje u zdravstvenu zaštitu, odnosno opremanje kantonalne bolnice. 

Lokalna zajednica

- U budžetu je ove godine planirano 200.000 KM i to 150.000 za nabavku dijagnostičke opreme, a 50.000 za podršku otvaranju dijaliznog centra, koji je u nadležnosti lokalne zajednice. Pacijenti imaju pravo birati gdje će se liječiti, ali ćemo se truditi da kadrovski i opremom ojačamo našu bolnicu kako bi građani dobili nivo zdravstvene zaštite koji zaslužuju i koji im po zakonu i pripada - ističe Dučić.

Javna kuhinja

Prethodne kantonalne vlade, zbog loših iskustava, oštro su se protivile inicijativama nevladinih organizacija za otvaranje javne kuhinje. Dučić najavljuje izradu analize kojom će se utvrditi opravdanost takvog projekta. 

- Građani su nam na prvom mjestu i ne smijemo se praviti da ne vidimo da ima siromašnih. Dosta njih je socijalno ugroženo i postoji potreba za otvaranjem javne kuhinje. Nakon analize znat ćemo koliko bi kuhinja imala korisnika, hoće li biti kao u drugim gradovima ili neće... - dodao je Dučić.

Izgradnja 74 stana

Potpisivanjem sporazuma između resornih ministarstava BPK i FBiH te Općine Goražde bit će stvoreni preduvjeti za početak izgradnje 74 stana te završetak kolektivnih centara. 

- Stanovi su namijenjeni stanarima kolektivnih i alternativnih centara, a planirana je i izgradnja dodatnih 26 stanova za korisnike stanarskog prava čiji su stanovi porušeni. To su nekadašnje radničke barake, čija je obnova neisplativa - pojašnjava Dučić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.