BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Regionalna akademija za obuku spasilaca mogla bi se osnovati na Drini

Pokazna vježba na Modranu kod Ustikoline

Al.B.

25.6.2016

Na plaži Modran kod Ustikoline održana je pokazna vježba ronjenja u teškim uvjetima na brzim rijekama. U vježbi su učestvovali članovi Podvodnoistraživačkog kluba „Mornar“ iz Splita, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde, a prisustvovali su joj i pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a BPK Goražde, te nadležni za poslove civilne zaštite.

- Došli smo da vidimo vaše more, vašu rijeku, da vidimo kako funkcionira ronjenje na tim brzim vodama. Mislim da je ovo prava rijeka za ovakvu vježbu, jer Drina je brza, nepredvidiva, u neko doba dana poraste vodostaj ... – kazao nam je Stipan Leventić, član PIK „Mornar“.

Ronilac iz Sarajeva Rusmir Hanić, inače predsjednik Ronilačkog saveza BiH, kaže da Drina pruža najbolje uvjete za ovakvu vrstu obuke. Aktuelna je i ideja da se na Drini osnuje Regionalna akademija za obuku ronilaca, u kojoj bi se obučavali svi spasioci koji se bave spašavanjem na vodi i pod vodom. - Poplave koje smo imali stvorile su ogromno iskustvo kod pojedinaca i mi želimo da to bude osnov za daljnju edukaciju i stvaranje novih spasilaca, jer samo u praktičnim aktivnostima čovjek je spasilac, a ne zbog toga što se tako zove. Samo u uslovima koji su približni onim u stvarnosti oni savladavaju vlastiti strah, stiču iskustvo i uče da procijene kako reagovati u određenim trenucima – ističe Hanić.

Podvodnoistraživački klub „Mornar“ iz Splita učestvuje u podvodnim istraživanjima, ekološkim akcijama, obukama ronilaca. Na njegovom čelu je živa legenda ronilaštva u bivšoj Jugoslaviji, Ivan Bronzović, koji podsjeća da je prije šest godina na Visu potpisan protokol formiranju regionalne asocijacije. - Zbog spleta okolnosti nismo je realizirali, ali mislim da je ove godine sazrilo vrijeme i da bismo do konca godine dovršili taj projekt. „Mornar“ jedini u Hrvatskoj radi obuku za ronjenje na brzim vodama. Nekad smo servisirali nesreće po cijeloj Bosni i ostala je ta tradicija. U međuvremenu smo školovali nekoliko generacija vatrogasaca u Splitu. Želimo napraviti projekte, pokazati da možemo i znamo. Nudimo znanje i obuku za BiH, Hrvatsku ali i šire i mislim da je ova asocijacija prostor da školujemo ljude za slučajeve potrebe – kaže Bronzović.

Podršku ovakvoj ideji dala je pomoćnica načelnika Općine Goražde za civilnu zaštitu, Samira Drakovac koja ističe kako poplave za Goražde predstavljaju stalni rizik. - Poplave u BiH iz 2014., a i one u Goraždu iz 2010. godine pokazale su da su te aktivnosti broj jedan, a rijeka Drina daje univerzalna znanja koja se mogu koristiti i regionalno – dodaje Drakovac.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.