BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Maratonci iz Goražda nose poruku podrške i suosjećanja narodu Žepe i Srebrenice

U subotu prvi Maraton mira Goražde - Žepa - Srebrenica

Al. B.

7.7.2016

Sve pripreme su okončane, a učesnici spremni za polazak na prvi „Maraton mira“, koji će povezati nekadašnje „zaštićene zone“ UN-a Goražde, Žepu i Srebrenicu. Stazu dugu oko 180 kilometara, od Memorijalne šume 8372 na Posestri kod Goražda, preko Ustiprače, Rogatice, Borika, Žepe do Srebrenice i Potočara, preći će šest učesnika.

- S razlogom smo odlučili da start maratona u subotu nude u Memorijalnoj šumi 8372, a tokom prolaska kroz Goražde položićemo cvijeće na Spomen obilježjima poginuloj djeci i Goražde - Grad heroj svojim braniocima. Maraton je najavljen MUP-u RS, jer najvećim dijelom idemo kroz RS. Očekujemo da ćemo u Žepi biti 9. jula u kasnim popodnevnim satima – kazao nam je predsjednik AK "Goražde" Zaim Šuman.

Nakon odavanja počasti poginulima stanovnicima Žepe i odmora, učesnici maratona 10. jula nastavljaju put prema Srebrenici.

- Naš dolazak Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida planirao je za 17.40 sati u Memorijalnom centru Potočari. Tu ćemo položiti cvijeće sa trakom na kojoj će simbolično pisati "Narod Goražda za narod Srebrenice". Dobili smo i pravo da pročitamo poruku mira i podrške građana i građanki Goražda narodu Srebrenice. Želimo pokazati suosjećanje sa narodom Žepe i Srebrenice, jer dolazimo iz grada koji je bio u sličnoj situaciji. Međutim, nismo mi u prvom planu. Ovo je zajednički projekat svih stanovnika BPK i Općine Goražde, a mi ćemo biti obični kuriri koji će samo prenijeti njihovu poruku - ističe Šuman.

zaim-suman-i-almir-adilovic-1

Almir Adilović imao je samo šest godina kada se dogodio genocid u Srebrenici.

- Bio sam i ranije u Srebrenici, preko televizije gledao stradanje tog naroda i uvijek su mi ti prizori pred očima. Ako prema Srebrenici mogu i kolege iz Hrvatske i drugih zemalja zašto to mi ne bismo mogli, da bar na taj način pokažemo da suosjećamo i da nećemo zaboraviti - poručio je Adilović.

Osim maratonaca Zaima Šumana i Almira Adilovića, učesnici prvog "Maratona mira" su i mlađi članovi Džanan Obuća, Damir Kanlić i Emir Hastor, kao i Michal Szameto, Poljak koji se već niz godina u Goraždu bavi humanitarnim radom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.