Učesnici stazom dugom 180 kilometara nose i poruku podrške naroda Goražda narodu Srebrenice

Prvi Maraton mira "Goražde – Žepa – Srebrenica"

Al. B.
10.07.2016 01:25

Učesnici prvog Maratona mira „Goražde – Žepa – Srebrenica“ na putu su ka Potočarima, a večeras odmaraju u Žepi gdje su stigli u kasnim popodnevnim satima. Šest atletičara iz Goražda položili su cvijeće na spomen obilježje šehidima Žepe, te se pripremaju za nastavak puta ka Srebrenici, gdje će prisustvovati kolektivnoj dženazi i obilježavanju godišnjice genocida.

Učesnici maratona krenuli su danas iz Memorijalne šume 8372, kompleksa koji se u znak sjećanja na srebrenički genocid podiže u blizini sela Posestra kod Goražda. Sretan put poželjeli su im zvaničnici BPK Goražde, predvođeni premijerom i predsjedavajućom Skupštine Emirom Okovićem i Aidom Obućom, te predstavnici MIZ Goražde.

Kroz Goražde su ih pratili i članovi Moto kluba „Goražde“, a sudionici maratona dugog oko 180 kilometara položili su cvijeće ne spomen obilježja ubijenoj djeci i braniocima Goražda, te preko Ustiprače, Rogatice i Borika nastavili put ka Žepi. Poznati maratonac i pobjednik brojnih domaćih i međunarodnih utrka, predsjednik Atletskog kluba Goražde, Zaim Šuman, kazao nam je da je već 20 godina u atletici, nastupao je i na svjetskim armijskim olimpijadama, ali u Srebrenicu polazi sa posebnim, neopisivim emocijama.

- Ovim maratonom simbolično povezujemo tri nekadašnje „zaštićene zone“ UN-a, Goražde, Žepu i Srebrenicu. Na spomen obilježje stradalim stanovnicima Žepe položiili smo cvijeće sa natpisom „Narod Goražda za narod Žepe“, a isti buket cvijeća nosimo u Potočare, sa porukom naše snažne podrške narodu Srebrenice. Na ovaj način želimo pokazati da nećemo zaboraviti i da niko, ni država ni cijeli svijet ne smiju zaboraviti genocid u Srebrenici – kaže Šuman.

- U Srebrenicu idem s velikim uzbuđenjem, jer nosim teške emocije, pa i ona sjećanja na rat. Mi kao učesnici nismo bitni, bitno je Goražde i poruka ovog naroda koju kao kuriri nosimo u Srebrenicu – kazao nam je Almir Adilović, učesnik maratona.

Među učesnicima je i Džanan Obuća, koji prvi put želi trčati ovako dugu dionicu.

– Naporno jeste, ali treba shvatiti svrhu ove trke i vjerujem da ćemo savladati sve teškoće. Bio sam mlad kada se desio genocid, pa je ovo prilika da se još bolje upoznamo sa svime što se tamo desilo – ističe Obuća.

Osim maratonaca Zaima Šumana i Almira Adilovića, mlađih članova Džanana Obuće, Damira Kanlića i Emira Hastora, prema Srebrenici je krenuo i Michal Szameto, Poljak koji se već niz godina u Goraždu bavi humanitarnim radom.

– Nikada nisam bio u Srebrenici i želim vidjeti taj grad, pridružiti se ovim momcima i stvarno mi je žao zbog svega što se tamo desilo – kazao nam je Szameto.

Učesnici Maratona mira danas nastavljaju put ka Srebrenici, a dolazak u Potočare planiran je u popodnevnim satima.

NA VRH