BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

GORAŽDE Internacionalni univerzitet otklanja nedostatke u radu

Nakon što je zabranjen upis studenata

A. BAJRAMOVIĆ

13.7.2016

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga (SBiH) posjetio je Internacionalni univerzitet u Goraždu da bi se uvjerio u namjere osnivača i menadžmenta da ispuni sve zakonske uvjete za nesmetan nastavak rada.

Kontrola rada

Posjeta je uslijedila nakon poziva rukovodstva, ali i studenata zabrinutih za sudbinu ustanove u kojoj se školuju. Naime, rješenjem Ministarstva Univerzitetu je u maju zabranjen upis studenata na četiri fakulteta u njegovom sastavu sve dok ne budu otklonjene nepravilnosti evidentirane tokom jednomjesečne kontrole njegovog rada.

U međuvremenu, Internacionalni univerzitet je, uz postojeći u SMŠ „Enver Pozderović“, zakupio i dodatni prostor u objektu „Stara pošta“ te trenutno raspolaže sa oko 1.000 kvadratnih metara prostora. 

- Sve što je navedeno u rješenju mi smo otklonili. Doduše, neka oprema još nije stigla jer je rok za isporuku 30-45 dana, ali je plaćena i čekamo na njenu montažu. Cilj nam je da sve uvjete ispunimo. Konkurs za dekana je završen, profesori su konkurirali i očekujemo prijem, osnovali smo Studentski parlament koji će popuniti nastavno-naučna vijeća na svakom fakultetu. Svi dekani imaju svoj prostor, imamo kabinete, opremljenu informatičku salu, koja je ujedno i multimedijalna biblioteka - kaže Džemal Subašić, rektor Internacionalnog univerziteta u Goraždu. 

On dodaje da će izgradnja šestospratnice, u kojoj bi u budućnosti trebao biti smješten Univerzitet, započeti na lokaciji odobrenoj od Općine Goražde čim taj prostor bude oslobođen od postojećih objekata.

subasic-i-zuga-u-obilasku-prostorija

Subašić i Žuga u obilasku prostorija

Ministar Žuga ističe da nema skrivene namjere te da nastavak rada zavisi od dinamike ispunjavanja obaveza iz izdatog rješenja o zabrani upisa.  

- Ono što sam mogao vidjeti je da je dosta toga počelo da se ispunjava. Naravno, ja sam po zakonu dužan da komisiju koja je uočila nedostatke, kada Univerzitet to zatraži, ponovo pošaljem i komisija je kompetentna da ocijeni jesu li uočeni nedostaci i otklonjeni, barem kada je riječ o fakultetima edukacijskih, društvenih i tehničkih nauka. Kad je u pitanju Medicinski fakultet, to će uraditi eksperti iz Agencije za visoko obrazovanje s predstavnicima Univerziteta, Studentskog parlamenta i Ministarstva - kazao je Žuga. 

U Goraždu više neće raditi ni istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta iz Mostara, kao ni Fakulteta informacijskih tehnologija, pa je potreba za ovakvom institucijom sve izraženija. 

Takvo uređenje

- Stalo mi je da imamo visokoškolsku ustanovu, jer, kao što mi reče jedan student - svidjelo se to vama, ministre, ili ne - ustavno uređenje ove zemlje je takvo da je obrazovanje u nadležnosti Kantona i vi možete samo posmatrati kako se oko nas razvijaju i rade ovakve ustanove. Od prijeratnih pet mi danas imamo 20 univerziteta u BiH, više od 50 visokoobrazovnih institucija. To se meni lično ne sviđa, ali takvo je uređenje i, ako je to tako, ja želim da i ovaj kanton ima takvu ustanovu, jednu ili više njih - dodaje Žuga.   

Veoma dobra odluka

amina-alihodzic

Alihodžić: Želimo ostati

Nakon promjene rukovodstva stanje na Univerzitetu je mnogo drugačije, kažu studenti. 

- U momentu kada je ministar obrazovanja donio to rješenje, to je nama bio veliki bauk, šta će se desiti, kakva će biti naša sudbina, ali danas vidimo da je to bio veoma dobra odluka jer to je natjeralo i menadžment i vlasnike da se uozbilje. Mi, studenti, želimo da se ova priča uozbilji, da se krene s izgradnjom zgrade i da cjelokupna nastava bude bolja jer želimo ostati u Goraždu - kazala nam je članica Studentskog parlamenta Amina Alihodžić, studentica druge godine Pravnog fakulteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.