BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Sliku Kajserija džamije u Goraždu radio mjesec dana

Muhamed Zejnilhodžić, nogometaš i umjetnik

Al. B.

15.7.2016

Mjesec dana rada bilo je potrebno za izradu prelijepe slike Kajserija džamije i Islamskog centra u Goraždu, čiji autor Muhamed Zejnilhodžić ne krije zadovoljstvo rezultatima puno ljubavi i koncentracije koje je uložio u svaki potez pirografom. Slika je rađena u drvetu, uz pomoć instrumenta koji struju pretvara u toplotu pod kojom nastaju jedinstveni radovi na koje je Muhamed ponosan.

- Više od tri godine bavim se pirografijom. Ljepota tih slika kada ih završim svaki put me nekako fascinira, stvarno izgledaju veoma lijepo, pa me to podstiče da radim dalje. Za ovu tehniku vrlo je bitno imati prije svega volju, ljubav, a svakako i talenat, a po meni najvažnije je savladati sjenčenje kako bi slika dobila onaj svoj pravi izgled. Sve se može naučiti, ali potrebno je i puno ljubavi prema crtanju – kaže Zejnilhodžić.

Slika Kajserije i Islamskog centra dimenzija je 200 sa 150 centimetara i barem u lokalnim okvirima nije poznato da je u ovoj, relativno novoj tehnici koju su na naše prostore donijeli edukatori iz Turske, urađena neka približnih dimenzija.

Muhamed je rođen u Višegradu i dugo godina se bavi nogometom. Ima 34 godine i trenutno u Goraždu svoju sportsku karijeru privodi kraju. Igrao je i u turskim i austrijskim klubovima, odbrambenog i veznog igrača, ali ljubav prema umjetnosti osjeća još od malih nogu.

- Zato sada, kada završavam karijeru u fudbalu, nastavljam sa slikanjem. Ne samo da radim slike na drvetu, već slikam i na platnu, aluminijumu, crtam grafitnom olovko. Najviše volim motive građevina, od starih mostova, džamija, sokaka, vodenica ... Mnogi se čude kako fudbal i slikarstvo mogu zajedno, ali izgleda da su noge i ruke dobar spoj, a sve polazi iz glave pa bez toga ne ide nijedno - uz osmijeh nam priča Muhamed.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.